Nainen kaivosmiehenä on yhä harvinainen

Nainen on yhä harvinaisuus kaivosmiehenä, vaikka ala työllistää jo tuhansia ihmisiä Pohjois-Suomessa. Esimerkiksi Outokummun Kemin kaivoksessa naisten osuus työvoimasta on 10 prosenttia ja Kittilän Suurikuusikon kultakaivoksessa on töissä 48 naista, mikä on noin 13 prosenttia kaivoksen koko työvoimasta.

Henna Ubal Garro on yksi ensimmäisiä kaivosmieheksi kouluttautuneita naisia. Työ ei hänen mukaansa vaadi voimaa, sillä koneet tekevät raskaat työt. Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Poranterä painuu kallion sisään varmoin ottein 450 metriä maanpinnan alapuolella. Pitkäreikäporakonetta ohjaa kaivosmies Henna Ubal Garro, joka on ensimmäisiä kaivosmieheksi kouluttautuneita naisia Suomessa. Hän on samaa mieltä kuin pohjoisen kaivosyhtiöiden johto, että naisten hakeutumista kaivoksiin jarruttaa alan vanha maine.

- Toivottavasti mielikuvat muuttuvat tulevaisuudessa, koska kaivoksissa työskennellään inhimillisissä olosuhteissa ja ollaa tekemisissä ihan nykyaikaisen tekniikan kanssa, sanoo Henna Ubal Garro.

Työvoimapulaa voi uhata tulevaisuudessa

Pohjois-Suomessa elinkeinoelämän odotukset kaivosalan suhteen ovat korkealla. Uusia kaivoksia, entisten uudelleen avaamisia ja laajennuksia on vireillä tai vähintään suunnitteilla toistakymmentä.

Kaivosyhtiöissä tiedetään, että osaajista tulee jossakin vaihesssa pulaa, jos kaikki hankkeet toteutuvat. Katseet onkin käännetty mahdollisiin paluumuuttajiin. Outokummun Kemin kaivoksessa mittaustyönjohtaja Marika Näätsaari palasi hiljattain kotiseudulle Kemi-Tornioon.

- Kaivosympäristö on ihan uusi ja vieläkin oppii ihan uusia juttuja, sillä olen työskennellyt aikaisemmin kuntapuolella.

Outokummun Kemin kaivoksen johtaja Antti Pihko vahvistaa, että vaikka kaivosala on miesvaltainen, niin naiset ovat tulossa alalle yhä enenevässä määrin.

- Vielä vuosituhannen vaihteessa naiset eivät juuri hakeneet kaivosmieskursseille, mutta tilanne on muuttunut viime vuosina ja naisten määrä on kasvanut tasaisesti, sanoo Antti Pihko.

Myös Kittilän kultakaivoksen henkilöstöpäällikkö Kimmo Hannukainen vahvistaa, että naiset ovat vähitellen löytämässä kaivosalan. Kittilässä esimerkiksi avolouhoksen tuotantopäällikkö on nainen, samoin päämetallurgi sekä ympäristö- ja laboratoriopäällikkö.

- Lisäksi meillä on panostajana yksi nainen maanalaisesa kaivoksessa ja ainakin yksi kiviauton kuljettaja on nainen, laskee Hannukainen.

Sodankylässä oma kurssi naisille

Sodankylässä sen sijaan houkutellaan naisia kaivosalalle heitä varten räätälöidyllä koulutuksella. Pohjois-Lapin TE-keskuksen johtaja Eija Sokero kertoo, että työvoimapoliittinen koulutus on ideoitu yhdessä Kevitsan kaivoksen johdon kanssa, kun havaittiin että naiset eivät ole hakeutuneet Sodankylässä kaivoskoulutukseen. Viikon kuluttua alkavalle kurssille on hakenut noin 30 naista, joista 12 otetaan sisään.

Ubal Garron mukaan kaivosala on varteenotettava vaihtoehto naisille, jotka nauttivat itsenäisestä työstä ja haluavat vakituisen sekä hyvin palkatun työpaikan Pohjois-Suomesta.

- Naisia voisi houkutella kaivosalalle esimerkiksi sillä, että alan palkkaus on hyvä ja meillä on sama palkka kuin miehillä. Ja jos on ylipäätään kiinnostunut itsenäisestä työstä koneiden parissa, niin kaivosalaa voi suositella naisille.

Koneet tekevät raskaat työt

Henna Ubal Garron mielestä naiset pärjäävät kaivoksissa siinä kuin miehetkin.

- Ja jos työssä tulee vastaan jotain raskaita juttuja, niin siihen on sitten omat koneet tekemään ne työt. Lisäksi aina saa apua, jos jotain ei pysty tekemään itse.

Hän kouluttautui ennen kaivosmieheksi ryhtymistä kivialan artesaaniksi Tervolassa. Mutta kun työllistyminen koulutusta vastaavalle alalle oli heikkoa, niin Henna vaihtoi alaa ja lähti kaivoskoulutukseen Tornioon.

Opinnot Torniossa jäivät siinä vaiheessa, kun hän pääsi ensimmäisten joukossa opiskelemaan oppisopimuskoulutuksella kaivosmieheksi.

Outokummun kaivoskoulutus on suosittua, sillä tammikuussa alkaneeseen oppisopimuskoulutukseen haki lähes 700 ihmistä, joista kurssille valittiin 11 parasta. Heidän joukossaan on yksi nainen.