Karhujätkä ei paljon pesästä perusta

Ranuan eläinpuistossa karhut ovat jo kömpineet ulos talvipesistään. Keski-Suomen riistanhoitopiirin riistanhoidonneuvoja Olli Kursula kertoo, että metsissä kontiot vielä pääosin köllivät talviunilla. Kursulan mukaan karhujen talvikodit ovat yllättävän yksilöllisiä. Varsinkaan nuoret uroskarhut eivät ole kovin kranttuja pesän suhteen.

luonto
Palle-Jooseppi on herännyt talviuniltaan.
Vanha karhuherra on herännyt.Nelli Peurasaari / Yle

Radio Keski-Suomen aamulähetyksessä samoiltiin tiistaiaamuna talvisessa metsässä. Hankien keskeltä haettiin mahdollisia karhun talvipesiä.

- Periaatteessa minkä tahansa kumpareen alla voisi karhu nukkua. Runsasluminen talvi on ollut karhujen kannalta hyvä. Nytkin on vielä niin talvista, että karhut jatkavat uniaan, kertoo riistanhoidonneuvoja Olli Kursula.

Karhu valitsee talviunipaikkansa syksyllä varsin tarkkaan. Talvipesän pitää olla rauhallinen ja suojaisa. Yksilölliset erot karhujen kesken ovat kuitenkin suuria.

- Nuoret uroskarhut tyytyvät vaatimattomaankin paikkaan. Aikuiset naaraat taas valitsevat tosi hyviä pesiä, olen nähnyt todella hienoja luolia, jotka ovat olleet vanhojen naaraiden tekemiä. Naaras pentuineen pitää siitä, että lämmintä pesässä riittää.

Kursulan mukaan jotkut karhut tekevät syksyllä itselleen pelkän poteron kuusen alle.

- Karhullahan on älyttömän hyvä makuupussi mukanaan ja se pärjää huonoissakin olosuhteissa. Se perinteinen käsitys karhun talvipesästä vanhassa muurahaispesässä, jossa on siisti pieni reikä, niin ei kaikilla suinkaan ole sellaista. Yllättävän iso osa karhuista näyttää kaivavan sammaleeseen montun, kerää oksia ympärilleen kuusen alaoksien alle ja siellä ne nukkuvat lähes taivasalla. Keski-Suomessa on ollut radioseurannassa tällaisia taivasalla nukkujia.

Karhuherraan tai rouvaan törmää harvoin

Keväthangilla hiihtelijät eivät yleensä karhuihin törmää. Keski-Suomessa on tällä hetkellä toistasataa karhua ja niiden talvipesät ovat usein sellaisissa paikoissa, joihin ihmisten ladut eivät yllä.

Kursulan mukaan karhun herättää talviunesta yleensä sään lämpeneminen, lumipeitteen oheneminen, pesään pisaroiva vesi tai nälkä.

- Yleensä karhu kerää, kun vararavinto loppuu. Ensimmäisenä heräävät yksilöt, jotka eivät ole syksyllä saaneet kerättyä tarpeeksi rasvaa ihon alle. Kun rasva loppuu, on pakko lähteä hakemaan ruokaa. Osalla alkaa olla myös kevättä rinnassa, kuvailee Kursula.

Viime vuonna karhut lähtivät Keski-Suomessa laajemmin liikkeelle huhtikuun ensimmäisen viikon aikana.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Markku Saarinen