Mykoplasma sairastuttaa savolaisia

Mykoplasman aiheuttamaan yskään ja kuumeeseen on alkuvuoden aikana sairastunut tavallista useampi pohjoissavolainen. Kahden ensimmäisen kuukauden aikana varmistettuja tapauksia on 50. Koko viime vuonna varmistettuja tapauksia oli Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella 72.

Teksti-TV Savo
Mies yskii nenäliinaan.
Arja Lento / YLE

Mykoplasmaan eli arkikielessä aikuisten keuhkokuumeeseen on sairastunut alkuvuonna tavallista useampi pohjoissavolainen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisterin mukaan tammi-helmikuussa laboratoriossa varmistettuja tapauksia oli 50. Koko viime vuonna varmistettuja tapauksia oli Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella 72.

Mykoplasman aiheuttaman ylähengitystietulehduksen voi sairastaa myös tietämättään, sillä läheskään aina epäilyä ei varmisteta laboratoriokokeella. Mykoplasmabakteeri todetaan määrittelemällä verestä vasta-aineet.

Mykoplasma on yleinen bakteeri

Mykoplasma on varsin yleinen bakteeri, joka aiheuttaa pitkittynyttä yskää, kuumeilua ja väsymystä. Sairaus on useimmissa tapauksissa lievä ja hoituu ilman antibioottikuuria. Sairaalahoitoa tarvitaan vain pahimmissa tapauksissa.

Myös vatsatauti jyllää Pohjois-Savossa

Myös uusiutuvaa mahatautia on nyt paljon liikkeellä. Lääkärikeskus Mehiläisen mukaan työterveyshuollon puolelta on haettu paljon 2-3 päivän sairauslomia.

Monissa perheissä vatsatautioireet ovat uusiutuneet muutaman päivän välein.

Lähteet: YLE Savo