Naisen arki ja taiteilijakohtalot innoittavat runoilijaa

Sanataiteilija Lealiisa Kivikari on käsitellyt naisen moninaisia rooleja tuotannossaan. Hän pohtii niin arjen sankarittaria kuin taiteilijakutsumustaan seuraavien naisten kohtaloita vastikään julkaistuissa esikoisrunokokoelmassaan.

Lealiisa Kivikari (kirjailija)

Lealiisa Kivikari on kirjoittanut ja julkaissut lukuisia tekstejä, hän pitää useita blogeja ja esittää runojaan erilaisissa tapahtumissa. Kivikari on muun muassa LahtiSoundsPoetry-yhteisön kantavia voimia.

- Vaikka kirjoitan, julkaisen ja esitän runoja erilaisissa yhteyksissä, niiden julkaiseminen yksissä kansissa oli minulle tärkeää. Kirja on paitsi sisältöä eli tekstiä myös kaunis esine.

Kantola-sukunimelläkin tunnettu lahtelainen sanataiteilija vaihtoi nimeä kunnianosoituksena menneille sukupolville ja äidin puolen juurilleen.

- Josefiina Kivikari oli mummoni äiti. Sukunimi on hieno. Yli kymmenen vuoden pohdinnan jälkeen päätin lopulta ottaa sen käyttöön. Josefiina oli on sitkeä ja päättäväinen hämäläisnainen, joka miehensä kuoleman jälkeen kasvatti ja piti huolta yksin isosta lapsikatraastaan.

Myytit ja arki

Lealiisa Kivikari runoilee luontevasti niin arjen kuin taiteen sankarittarista.

Maria sytyttää tulen rannalle -runokokoelma on jaettu osioihin, joista jokaisen sisällä on Mariasta kertova runo. Aiemmin hän on rakentanut ajan kuvaa myös Kalevalan naisista.

Yhden osion otsikkona on Kantajanaiset.

- Nykynaisilla on kovat paineet menestyä monella tavalla ja tasolla. Meidän olisi hyvä oppia jakamaan sitä taakkaa yhdessä matkakumppaneiden tai kanssasisarien kesken.

Nimikkorunot Kivikari on kokoelmaansa kirjoittanut Frida Kahlolle, Virginia Wolfille ja Edith Piafille.

- He ovat kaikki traagisia hahmoja, joita kaikkia yhdistää tinkimätön taiteilijakutsumus. Minulle heistä on tullut myyttejä, vaikka tiedän että kyse on lihaa ja verta olevista, aikanaan eläneistä ihmisistä.

Lähteet: YLE Lahti / Tuija Veirto