1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Lahti

Väkivallan uhka kasvanut kaupunginsairaalassa

Lahden terveysvirasto perustaa pikaisesti kolmen vahtimestarin vakanssit kaupunginsairaalaan. Syynä on huume- ja päihdeasiakkaiden määrän lisääntyminen sekä aggressiiviset potilaiden vieraat, joita paimentamaan tarvitaan järjestysvoimaa. Myös vainajien kuljettaminen ja näyttäminen omaisille vaativat työvoimaa.

Sairaalahenkilökunnan turvallisuutta yritetään parantaa lisäämällä vartiointia. Kuva: YLE

Lahden kaupunginsairaalan turvallisuutta parannetaan lisäämällä vahtimestareita. Nykyiset viisi vakanssia eivät riitä. Siksi perustetaan kolme lisätehtävää.

- Näin siksi, että väkivallan uhkatilanteet kyetään välttämään ja hallitsemaan riittävän hyvin, sanoo vanhuspalvelujen ja kuntouksen johtaja Ari Kukka.

Jokin aika sitten tehdyssä riskikartoituksessa on todettu, että kriittisimmät ja merkittävimmät riskit ovat potilaiden hoitoisuuden kasvu sekä fyysinen väkivalta. Huume- ja päihdeasiakkaiden sekä aggressiivisesti käyttäytyvien potilaiden, asiakkaiden ja vierailijoiden määrä on lisääntynyt entisestään.

Työvoimaa tarvitaan myös vainajien näytössä

Vainajien kuljettaminen osastoilta säilytystilaan ja vainajien näyttäminen omaisille, ovat myös tärkeä osa sairaalan toimintaa, perustelee Kukka.

Kyseiset tehtävät on viime vuosina hoidettu ja rahoitettu määräaikaisin sijaisjärjestelyin.

Sairaalavahtimestareiden apua tarvitaan myös neuvonnassa, kun hoitotarvikejakelu siirtyy aulan tiloihin. Uudet vahtimestaritehtävät perustetaan huhtikuun alusta.