Mykoplasma on synnyttänyt hysteriaa

Pitkittynyt yskä ja kuumeilu ovat vaivanneet kymmeniä eteläkarjalaisia. Alkuvuoden aikana tautitapauksia on todettu selvästi aiempaa enemmän. Infektioylilääkäri Pekka Suomalaisen mukaan Mykoplasma-epäilyjä on ollut jopa hysteriaksi asti.

Teksti-TV Etelä-Karjala
Flunssakausi on jo alkanut Kankaanpään seudulla
Flunssa ajaa kankaanpääläisiä sairaalaanYLE Arja Lento

Etelä-Karjalassa jyllää parhaillaan mykoplasma-epidemia. Pitkittyneenä yskänä ja kuumeiluna ilmeneviä mykoplasma-tapauksia on tammi - helmikuun aikana varmistunut laboratoriotesteissä 35. Koko viime vuonna niitä paljastui ainoastaan 70.

Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen huomauttaa, että testeissä paljastuu kuitenkin vain jäävuoren huippu, sillä suurin osa infektioista todetaan ilman laboratoriotestejä.

Suomalaisen mukaan mykoplasma, eli pitkäkestoinen hengitystieinfektio, on useimmissa tapauksissa lievä ja hoituu ilman antibioottikuuria tai sairaalahoitoa, jota tarvitaan vain pahimmissa tapauksissa.

Hysterialla vakavia seurauksia

Ylilääkäri Pekka Suomalaisen mukaan mykoplasma-epäilyjä on ollut välillä hysteriaksi asti.

- Ihmiset vaativat päästä laboratoriotesteihin, kun yhdistävät mitä mielikuvituksellisimpia oireita mykoplasmaan, jota vaikka naapuri on sairastanut, Suomalainen kuvailee.

Mykoplasma-infektiosta jää verenkiertoon merkki, joka säilyy siellä vuosikausia. Tästä johtuen saattaa laboratoriotestien mukaan näyttää siltä, että kyseessä olisi mykoplasma vaikka henkilö on sairastanut sen todellisuudessa jo vuosia sitten.

- Pahimmillaan potilaat ajautuvat tällaisten jäännelöydösten myötä hyvin laajoihin antibioottihoitoihin, joista ei ole hyötyä, vaan jopa haittaa. Siinä tulee sivuvaikutuksina suolistoinfektioita ja erilaisia allergisia reaktioita, Suomalainen harmittelee.

Bakteeri leviää pisaratartuntana nuorison keskuudessa

Suomalaisen mukaan mykoplasma-tapaukset tulevat epidemioina, joiden myötä kansa saa immuniteetin ja tauti katoaa. Nyt on menossa koko maan laajuinen mykoplasma-epidemia, jonka estämiseksi ei ole olemassa yhtä keinoa.

- Rokotteita ei ole suunnitteilla. Tartunnan ehkäisemiseksi parhaat keinot ovat huolellinen käsienpesu vedellä ja saippualla ja kohtelias yskiminen, eli yskiminen poispäin muista, Suomalainen ohjeistaa.

Infektio leviää pisaratartuntana ja se on lähinnä koululaisten ja nuorten aikuisten sairaus. Mykoplasman itämisaika on pitkä. Viikon infektion saamisen jälkeen alkaa oireilu, joka sitten jatkuu viikkokausia.

Mikäli yskiminen on jatkunut pidempään, tulee mykoplasma-tartuntaa epäilevän Suomalaisen mukaan hakeutua lääkäriin.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala