1. yle.fi
  2. Uutiset

Lumiukot kääntävät katseita vaaleihin

Lumiukot kääntävät Joensuun torilla ihmisten katseita tuleviin eduskuntavaaleihin. Maan ystävien organisoima ilmastonmuutoksen torjuntaan kannustava lumiukko-tempaus muistuttaa äänestäjiä siitä, että heillä on vaikutusvaltaa.

Pohjois-Karjalan vaalipiiri (1907–2013)
Lumiukkojen mielenilmaus Joensuussa.

Laskiaistiistaina Joensuun torilla kolmimetrisen lumikasan olivat valloittaneet persoonalliset lumiukot. Tarkoitus oli saada ohikulkijoiden päät kääntymään ja katseet suuntautumaan eduskuntavaaleja kohti.

- Äänestäjillä on valta vaikuttaa siihen, minkälaisia edustajia meillä on seuraavassa hallituksessa. Kannustamme ihmisiä selvittämään, onko oma ehdokas ilmastolakia vastaan vai sen puolesta, Hanna Pulkka Pohjois-Karjalan Maan ystävistä kertoo.

"Miksi pienen Suomen kannattaisi, kun ei suuretkaan?"

Maan ystävät -yhdistyksen ja Polttava kysymys- ilmastolakikampanjan tempaus järjestetään tiistaina kahdellatoista paikkakunnalla. Tavoitteena on kiinnittää huomiota tehokkaan ilmastopolitiikan tarpeellisuudesta. Seuraavan hallituksen ohjelmaan halutaan ilmastolaki, joka velvoittaa vähentämään kasvihuonepäästöjä 40 prosenttia vuosikymmenen loppuun mennessä.

- Kyllä nämä lumiukot ovat pysäyttäneet. Moni on tullut kysymään, mitä Suomen kannattaa tehdä, kun suuret maatkaan eivät kanna vastuutaan kasvihuonepäästöjen leikkauksissa, Eija Kärkkäinen Maan ystävistä toteaa.

- Näin kai sitä voisi äkkiseltään luulla ettei Suomen ilmastolaki-päätöksellä ole globaalia merkitystä. Mutta tämä ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa on jo sitouduttu tähän lakiin ja eri teollisuuden aloilla kasvihuonepäästöjen leikkaustavoitteet on otettu hyvin vastaan. Meillä olisi opiksi otettavaa tässä, Hanna Pulkka jatkaa.

Polttava kysymys -kampanja jatkuu huhtikuisiin eduskuntavaaleihin saakka.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala

Lue seuraavaksi