Texasia etsimässä

Tiilitehdas, Tapani Kansa ja alamaailman pomo Lusu Ahlqvist… Nämä kaikki liittyvät läheisesti Tavastilan kylään ja sen lähimaastoon. Seutua on joskus pidetty hiukan villinä Karhulan syrjäkylänä, Kotkan Texasina, mutta mikä on totuus?

Tavastila, Kotka
Kalliomaalaus sijaitsee tarkalleen ottaen Marinkylän puolella. Tavastilaan käännytään seuraavasta risteyksestä, kuten maalauksen nuolikin kertoo.YLE Jaakko Mäntymaa

Haminan vanhan tien varressa Tavastilan ja Marinkylän kohdalla ohikulkijoita tervehtii kallioleikkaus, johon on suurilla valkoisilla kirjaimilla taiteiltu teksti ”Welcome to Texas”, eli tervetuloa Texasiin. Kuka tekstin on kiveen kirjoittanut ja minkä takia? Muun muassa tästä otetaan selkoa YLE Kymenlaakson Texasia etsimässä -juttusarjassa.

Toimittaja Jaakko Mäntymaa on kerännyt johtolankoja jo jonkin aikaa. Selvitystyön uusimmista käänteistä pysyt kärryillä kuuntelemalla Kymenlaakson Radion taajuutta arkitiistaisin kello 11.40. Jos jutut menevät ohi, voit kuunnella niitä jälkeenpäin ylläolevista linkeistä.

Jos sinulla on jokin hyvä Tavastilaan tai sen lähialueisiin liittyvä nippelitieto, vinkki, huhu tai legenda, kirjoita meille osoitteseen kymenlaaksonradio@yle.fi. Tarinoiden ei välttämättä tarvitse liittyä Tavastilaan, kaikki kymenlaaksolaiset kylätarinat kelpuutetaan. Myös alla oleva kommenttikenttä on vapaasti käytettävissä.