Päiväkoteja elinkaarimallilla Porvooseen

Porvoo aikoo kokeilla elinkaarimallia neljän päiväkodin rakennuttamisessa. Elinkaarimallissa yksityinen taho vastaa rakentamisen lisäksi myös päiväkodin ylläpidosta ja rahoituksesta 20 vuoden ajan.

elinkaarimallit
Hinthaaran sivistyskeskuksen yhteydessä toimivassa päiväkodissa on 63 lasta ylimääräisillä hoitopaikoilla.YLE

Porvoon kaupunki aikoo kokeilla ensimmäistä kertaa elinkaarimallia neljän päiväkodin rakennuttamisessa. Elinkaarimallia on käytetty muun muassa koulujen ja muiden julkisten rakennusten rakennuttamisessa ympäri Suomen vuodesta 2003 alkaen. Päiväkoteja ei kuitenkaan ole aiemmin elinkaarimallilla rakennettu.

Elinkaarimallissa kilpailuttamalla valittu yksityisen sektorin yhteistyökumppani toteuttaa päiväkodit ja vastaa niiden suunnittelun ja rakentamisen lisäksi myös muun muassa rahoituksesta ja ylläpidosta 20 vuoden ajan.

Kaupunki maksaisi päiväkotien käytöstä sopimuskauden ajan vajaan miljoonan euron vuosivuokraa.

Elinkaarimalli vain vähän halvempi

Kaupunki on verrannut elinkaaripäiväkodin kustannuksia mittaluokaltaan samankokoisen Hornhattulan päiväkodin kustannuksiin. Elinkaaripäiväkodin kustannukset ovat yhtä hoitopäivää kohden runsaat 300 euroa kaupungin omana investointihankkeena toteutettua päiväkotia halvemmat.

Parinkymmenen vuoden aikana säästöä kertyy siis parisen miljoonaa euroa. Sopimuskauden jälkeen kaupungin on kuitenkin solmittava joko uusi sopimus tai lunastettava päiväkodit itselleen. Lunastushinta on puolet päiväkotien rakennuskustannusarviosta eli 5,5 miljoonaa euroa. Kaupunki voi myös etsiä päiväkodeille jonkun ulkopuolisen ostajan.

Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula ei lähde arvioimaan sitä, onko 5,5 miljoonaa euroa sopiva hinta 20 vuotta vanhasta päiväkodista.

- Se on se tarjous, joka meillä on tällä hetkellä ja päättäjät arvioivat sitä seuraavaksi.

Riskitön ja turvallinen vaihtoehto

Kokonaiskustannukset päiväkodin koko elinkaaren ajalta nousevat siis lähes 25 miljoonaan euroon.

Elinkaarimalli ei tule perinteistä rakentamista juurikaan halvemmaksi, mutta sillä ostetaan kaupunginjohtaja Ujulan mukaan turvallisuutta.

- Kun kaupungilla on jo tälläkin hetkellä erittäin mittava omaisuusmassa, josta on huolehdittava, niin ehkä uusilla malleilla voidaan päästä parempiin ratkaisuihin nimenomaan tilojen käytön, huollon ja korjausten kannalta. Tämä on riskien hallintaa ja turvallisuuden ostamista.

Ujula perustelee elinkaarimallin valintaa myös kaupungin strategialla.

- Elinkaarimalli ei ainakaan tule kalliimmaksi kuin perinteinen omaan taseeseen rakentaminen näiden neljän päiväkodin osalta ja meillä on ihan velvoite, jonka kaupunki on strategiassaan hyväksynyt, että omistamiselle etsitään erilaisia vaihtoehtoja, Ujula painottaa.

Päiväkodit helpottavat ylipaikkatilannetta

Neljä uutta päiväkotia rakennetaan vuosien 2011-2012 aikana Hinthaaraan, Ylä-Haikkooseen, Peippolaan ja Omenatarhaan. Päiväkoteihin tulee yli 350 hoitopaikkaa.

Lapsia on kuitenkin muissa päiväkodeissa tällä hetkellä runsaasti ylipaikoilla, jotka on tarkoitus lakkauttaa uusien päiväkotien valmistuttua. Näin ollen täysin uusi hoitopaikkoja tulee vain runsaat 100.

Porvoon kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina 14. maaliskuuta.

Lähteet: YLE Helsinki / Hanna Myllys