1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliittiset aiheet ovat yhä arkoja kiinalaiselokuvassa

Tampereen elokuvajuhlilla nähdään tällä viikolla useiden kiinalaisohjaajien uutta, riippumatonta elokuvatuotantoa. Uusi kiinalainen elokuva kertoo nykypäivästä henkilökohtaisten tarinoiden kautta. Poliittiset aiheet ovat Kiinassa edelleenkin arkoja.

kulttuuri
Elokuvasta Kolmen naisen omakuva
Tampere Film Festival

Kommunismin ja markkinatalouden yhdistänyt Kiina tuottaa yhä enemmän elokuvaa. Tampereen elokuvajuhlat on tehnyt jo useamman vuoden ajan yhteistyötä muun muassa ohjaaja Wu Wenguangin kanssa, joka on ollut mukana kokoamassa tällä viikolla nähtävää kiinalaiselokuvien sarjaa.

Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtajan Juhani Alasen mukaan Kiinasta on tulossa yhä merkittävämpi elokuvamaa.

- Kiinassa tuotettu fiktio ja elokuvan valtavirta kertoo vielä maan suuruudesta ja historiasta. Meidän festivaalillamme sen sijaan nähdään riippumatonta dokumenttielokuvaa sekä lyhytelokuvia, joissa näkökulma on toinen. Niissä pureudutaan Kiinan nykyisyyteen.

Erityisesti dokumenteissa pohditaan myös kansakunnan muistia ja korostetaan sen tärkeyttä. Muistaminen merkitsee enenn kaikkea sitä, etteivät menneet tapahtumat hautaudu vaikkapa valtavan talouskasvun huumaan, Juhani Alanen kertoo.

Kiinalaiselokuva kritisoi, mutta varoen

Suora politiikan kritisointi on elokuvantekijöille Kiinassa yhä edelleen hankalaa. Aihe noussee esille myös lauantaina järjestettävässä yleisötilaisuudessa, jossa Tampereelle tulevat kiinalaisohjaajat keskustelevat kansakunnan muistista ja historiasta.

Toiminnanjohtaja Juhani Alasen mukaan riippumattoman elokuvan kentällä poliittisesti arkaluontoisia asioita voidaan ilmeisesti kyllä käsitellä, mutta hyvin varovasti.

- Tampereella nähtävissä elokuvissa sivutaan kyllä Kiinan kipupisteitä kuten nälänhätää tai Maon kautta, mutta tekijöiden on oltava varovaisia.

Alasen mukaan Kiina on jakautunut kahtia viralliseen ja epäviralliseen puoleen, jotka eivät kohtaa.

- Virallinen Kiina ei pysty valvomaan tätä epävirallista Kiinaa, joten siellä tapahtuu todella paljon, oli sitten kysymys elokuvasta tai vaikkapa musiikista. Kiina ja sen kulttuuri ovat jonkinlaisessa käymistilassa, Alanen sanoo.

Made in China -sarja tarjoaa dokumentteja ja irrottelevia lyhytelokuvia

Tampereen elokuvajuhlien Made in China -sarjassa esitettävä Wu Wenguangin pitkä dokumenttielokuva Treatment kertoo ohjaajan äidin sairaudesta ja kuolemasta. Elokuva yhdistää dokumentaarista aineistoa ja nykytanssia. Menneiden sukupolvien kokemusten kautta nykyhetkeä lähestyy myös Zhang Mengqi, jonka dokumentissa kolme eri ikäistä naista kertoo elämästään.

Lyhyissä fiktioissa ja animaatioissa irrotellaan enemmän. Kansainvälisessä kilpailussa nähtävä Lin Xin Cruelties of youth sukeltaa suoraan pääkaupungin nykypäivään nuoren miehen kokemusten kautta. Pitkien dokumenttien lisäksi Tampereella nähdään kaksi näytöstä kiinalaisia lyhytelokuvia.

Vastakulttuureja odotellessa

Teknologinen kehitys on tuonut elokuvan tekemisen mahdollisuudet tavallisten ihmisten ulottuville myös Kiinassa ja se tulee näkymään lähivuosien elokuvatuotannossa, uskoo toiminnanjohtaja Juhani Alanen.

- Elokuvia tulee enemmän ja enemmän ja kun tulee massaa, tulee myös laatua. Itse olen kiinnostunut eniten siitä, mitä tapahtuu katutasolla ja vielä se alapuolella. On kiinnostavaa nähdä miten vastakulttuurit tulevat Kiinassa kehittymään. Lyhytelokuvissa voi jo nähdä nuorten tekijöiden vastavirtaan tekemistä, arvioi Juhani Alanen.

Kiinalaisen elokuvan lisäksi Tampereen elokuvajuhlilla nähdään tällä viikolla myös muun muassa romanialaisen ja iranilaisen elokuvan teemakokonaisuuksia. Lisäksi festivaalilla kilpaillaan kotimaisessa ja kansainvälisessä sarjassa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Leena Peltokangas

Lue seuraavaksi