Tuomioistuin lykkäsi Chiracin oikeudenkäyntiä

Ranskalainen tuomioistuin on lykännyt Ranskan entistä presidenttiä Jacques Chiracia vastaan käytävää oikeudenkäyntiä. Oikeuden puheenjohtaja määräsi oikeudenkäynnin keskeytettäväksi, jotta viranomaiset voivat tutkia, onko asian käsittely perustuslain mukaista.

Ulkomaat

Oikeuden puheenjohtaja Dominique Paithe sanoi, että asian perustuslainmukaisuutta selvittää ensin vetoomustuomioistuin, joka voi siirtää kysymyksen perustuslakituomioistuimen tutkittavaksi. Prosessi saattaa viedä useita kuukausia.

Paithen mukaan oikeudenkäynnin uusi ajankohta voisi sijoittua kesäkuun 20:nnen päivän tienoille.

Oikeudenkäynti alkoi maanantaina. Erästä vastaajaa avustava lakimies esitti, että osa syytteistä on niin vanhoja, ettei niiden oikeuskäsittely ole enää perustuslain mukaista. Puolustuslakimiehet kyseenalaistivat myös sen, saako kahta asiaa yhdistää yhteen oikeudenkäyntiin.

Chiracin lisäksi syytettynä on yhdeksän muuta ihmistä. Chirac itse ei ole ollut paikalla oikeuden istunnoissa.

Syyttäjä katsoo Chiracin käyttäneen julkisia varoja väärin vuosina 1977-1995 jolloin hän toimi Pariisin pormestarina. Syyttäjän mukaan hän maksatti puolueensa kuluja kaupungin kassasta ja järjesti ystävilleen keksittyjä työpaikkoja. Chirac on kiistänyt syyllisyytensä.

Chirac on ensimmäinen Ranskan johtaja, joka on joutumassa oikeuteen sitten toisen maailmansodan. Jos hänet katsotaan syylliseksi, hän voi saada jopa 10 vuoden vankeusrangaistuksen ja 150 000 euron sakot.

Lähteet: AFP, AP