Eduskuntavaalien ehdokasasettelu päättyi

Eduskuntavaalien ehdokasasettelu on päättynyt. Ehdokaslistat oli jätettävä vaalipiirilautakuntaan kello 16 mennessä. Ehdokkaat pääsevät kampanjoimaan ehdokasnumeroillaan runsaan viikon kuluttua. Pohjois-Savossa kansanedustajaksi pyrkii noin 120 ehdokasta.

Pohjois-Savon vaalipiiri (1907–2013)
Äänestys
Eduskuntavaalit järjestetään huhtikuun puolivälissä.YLE Savo

Tarjontaa äänestäjille löytyy puoluekentän laidasta toiseen. Rekisteröidyistä puolueista vain RKP, Piraattipuolue ja Suomen Senioripuolue eivät aseta ehdokkaita Pohjois-Savon vaalipiirissä. Senioreilla tosin on Keski-Suomessa varkautelainen ehdokas. Piraatit ovat rantautuneet jo Etelä-Savoon viidellä ehdokkaalla, mutta Pohjois-Savoon puolue ei ole ehtinyt perustamaan piiriyhdistystä.

Tuorein vaaliliitto on solmittu Kommunistisen Työväenpuolueen ja Suomen Työväenpuolueen kesken. Toisen vaaliliiton muodostavat Kristillisdemokraatit, Itsenäisyyspuolue ja Köyhien asialla.

Puolue tai vaaliliitto voi asettaa enintään 14 ehdokasta. Suurilla puolueilla listat ovat olleet täysiä jo jonkin aikaa. Ehdokkaita voivat asettaa myös vähintään sadan äänioikeutetun perustamat valitsijayhdistykset.

Pohjois-Savon yhdeksää kansanedustajan paikkaa tavoittelee noin 120 ehdokasta, joista viitisenkymmentä on naisia. Nuoria, alle 30-vuotiaita mukana on kymmenkunta.

Omaa ehdokasnumeroaan äänestäjien tajuntaan ehdokkaat pääsevät takomaan viikon kuluttua torstaina, kun ehdokasasettelu vahvistetaan. Silloin vaaleihin on aikaa tasan kuukausi. Eduskuntavaalit pidetään 17. huhtikuuta.

Lähteet: Yle Savo