Kuwaitissa sadat vaativat pääministerin eroa mielenosoituksessa

Kuwaitissa sadat ihmiset kokoontuivat tiistaina pääkaupungin keskustaan vaatimaan pääministerin eroa ja lisää poliittista vapautta. Mielenosoittajat ottivat tiistaina käyttöön uuden myös symbolin tyytymättömyydelleen, kun he jakoivat parlamentaarikoille vesimeloneja.

kansannousut

Laaja mielenosoitus oli määrä pitää pääkaupungin Kuwait City keskustassa Safatin aukiolla. Poliisi kuitenkin eristi aukion, minkä jälkeen järjestäjät ryhtyivät tiedottamaan korvaavasta paikasta sosiaalisessa mediassa. Mielenosoitus järjestettiin hallituksen rakennusten edustalla sijaitsevalla parkkipaikalla, joka nimettiin "Muutoksen aukioksi".

Mielenosoittajat huusivat iskulauseita kuten "Kansa haluaa korruption pois" ja "Lähde, Nasser". Uutistoimistojen tietoon ei tullut väkivaltaisuuksia.

Aiemmin tiistaina pieni joukko kuwaitilaisen nuorisoryhmän jäseniä jakoi vesimeloneja parlamentaarikoille parlamentin ulkopuolella. Eleen merkitystä ei lausuttu suoraan, mutta paikallisessa kielenkäytössä ymmärtämätöntä ja näkemyksiltään epärealistista ihmistä saatetaan kutsua vesimeloniksi.

Pääministeri Sheikh Nasser al-Mohammad al-Sabah kuuluu kuuluu al-Sabahin sukuun, joka on hallinnut Kuwaitia noin 250 vuotta. Osa mielenosoittajista vaatii, että uusi pääministeri tulisi suvun ulkopuolelta.

Kuwait on maailman neljänneksi suurin öljynviejämaa. Poliittiset puolueet eivät ole maassa sallittuja. Parlamentti koostuu yksittäisistä edustajista, jotka muodostavat löyhiä ryhmittymiä. Kuwaitin parlamentti on kuitenkin alueensa vaikutusvaltaisimpia. Opposition edustajat ovat kahdesti lähes onnistuneet kaatamaan pääministerin epäluottamusäänillään.

Mielenosoitusten järjestäminen Kuwaitissa on kiellettyä ilman ennakkoon myönnettyä lupaa. Tiistain protesteja järjestävät nuorisoryhmät eivät ole lupia hakeneet.

Lähteet: Reuters, AP, AFP