Vuokatin suunnitelmat toteutettava pikaisesti

Vuokatin urheiluopiston olosuhteita on kehitettävä jatkuvasti, sanoo olympiavoittaja Tapio Korjus. Ainoastaan näin voidaan taata urheilijoille hyvät ja kehittävät puitteet harjoitteluun.

Tapio Korjus
YLE/ Paula Hiljanen

Huippu-urheilun muutosryhmä kiertää parhaillaan Suomea, vierailut liittyvät käynnissä olevaan huippu-urheilun muutostyöhön.

Huippu-urheilun muutosryhmän jäsenen Tapio Korjuksen mielestä Vuokatti ja sen ympärillä oleva Kainuu ovat rynnistäneet voimakkaasti eteenpäin lumilajien osaamisessa ja olosuhteissa.

- Opetusministeriön nimeämän valtakunnallisen valmennuskeskuksen kautta Vuokatin vastuulla on nyt lumilajeissa koko suomalainen huippu-urheilu ja sen kehittäminen, sanoo Korjus.

Vierivä kivi ei sammaloidu

Kehityssuunnitelmien mukaan ja niiden toteutuessa Vuokatti on ihanteellinen malliesimerkki, silti huippu-urheilun näkökulmasta osaamisessa ja olosuhteissa on vielä kehittämistä.

- Päivääkään ei saa jäädä paikalleen, vaan kansainvälinen kilpailu kulkee koko ajan eteenpäin. Tästä syystä myös Vuokatissa on joka vuosi kehitettävä kaikkia olosuhteita, tutkimusta, välineistöä, tuotekehitystä ja olosuhteiden käytettävyyttä. Toivottavasti Vuokatin suunnitelmat toteutuvat mahdollisimman nopeasti, koska toteutuessaan ne tuovat suomalaiseen urheilijapolkuun juuri niitä asioita mitä täällä haetaan, kertoo Tapio Korjus.

Urheilijan ja lajien menestykseen löytyy Korjuksen mielestä kolme seikkaa.

- Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että selkeä ja keskitetty huippu-urheilun johtojärjestelmä on yksi tärkeä seikka, toinen on valmentajien osaamisesta huolehtiminen ja kolmantena tutkimuksen sekä tuotekehittelyn onnistunut tuominen lähelle valmennusta.

Usko nuoriin ei ole hiipunut

Nuorten toimintaympäristössä viimeisen 20 vuoden aikana tapahtunut suuri muutos on johtanut siihen, että hyvin harjoitelleita ja hyvällä fyysisellä tasolla olevia 15-vuotiaita nuoria ei ole yhtä paljon kuin 20-30 vuotta sitten.

- Meillä on kaksi erittäin tärkeää haastetta. Miten voisimme viedä vähäisemmillä pohjilla olevia lahjakkaita nuoria tehokkaasti aikuisikään. Tämä vaatii paljon ajankäyttöä, osaavaa valmennusta ja hyviä olosuhteita. Toinen haaste koskee 5-7 vuotiaita urheilijapolulle lähteviä lapsia, joiden viikossa tapahtuva liikkuminen tulisi olla tarpeellisella tasolla, täsmentää huippu-urheilun muutosryhmän jäsen Tapio Korjus.

Lähteet: Yle Kainuu