1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kaikki eduskuntapuolueet rasismia vastaan

Kaikki eduskuntapuolueet allekirjoittivat tiistaina eurooppalaisen rasismin vastaisen peruskirjan. Puolueet sanoutuivat samalla irti rasismista vaalikampanjoissaan. Peruskirjan allekirjoittivat myös perussuomalaiset, jotka eurovaalien alla jäivät pois rasismin vastaisesta julistuksesta.

Yhteensä 11 puoluetta allekirjoitti tiistaina eduskunnassa Euroopan poliittisten puolueiden peruskirjan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta. Eduskuntapuolueiden lisäksi nimensä paperiin panivat Suomen työväenpuolue ja Köyhien asialla -puolue.

Myös perussuomalaiset allekirjoittivat peruskirjan, vaikka eurovaalien alla puolue kieltäytyi hyväksymästä RKP:n johdolla laadittua rasismin vastaista julistusta. Peruskirjan allekirjoitti puolueen puolesta eduskuntaryhmän puheenjohtaja Raimo Vistbacka.

- En pidä kovinkaan järkevänä että samantapainen asiakirja pitää allekirjoittaa joka vuosi, mutta tulimme nyt pyydettäessä, Vistbacka perusteli poukkoilevaa linjaa.

Perussuomalaiset olivat allekirjoittaneet vastaavan eurooppalaisen peruskirjan ensimmäistä kertaa jo kymmenkunta vuotta sitten. Vistbacka paheksui kuitenkin sitä, että rasismia käytetään Suomessa lyömäaseena.

- Meillä sanaa rasismi tulkitaan liian tiukasti. Kyllä totuuden voi sanoa maahanmuutosta ja siitä että kotouttaminen on epäonnistunut.

Eduskuntaan yrittävistä puolueista vapauspuolue ja muutos 2011 kieltäytyivät allekirjoituksesta. Maahanmuuttokriittisen muutos 2011 -puolueen puheenjohtaja Jiri Keronen oli kyllä tilaisuudessa paikalla, mutta kieltäytyi teatraalisesti kunniasta.

- Sitoutumus on täysin tyhjänpäiväinen. Se ei sido yhtään ketään mihinkään. Sitä paitsi jokainen ihminen, jolla on aivot, vastustaa rasismia ilman mitään peruskirjoja, Keronen perusteli kieltäytymistään tilaisuuden jälkeen.

Allekirjoitustilaisuuden järjestivät ihmisoikeuslitto, vähemmistövaltuutetun toimisto ja etnisten suhteiden neuvottelukunta. Tavoitteena oli sitouttaa puolueet rasismia vastaan nyt kun vaalikampanjoissa keskustellaan maahanmuutosta enemmän kuin koskaan.