Technopoliksen historia kertoo kasvusta

Oululaisen Technopoliksen 30-vuotinen taival on ikuistettu kirjan kansiin. Oululaisen Kari Arokylän historiikki kertoo yhtiön kasvusta kansainväliseksi kiinteistöjen ja toimitilojen vuokrauksessa ja palveluissa.

Kuva: YLE

Oulussa vuonna 1982 perustettu Oulun Teknologiakylä Oy on kasvanut kolmessakymmenessä vuodessa kansainväliseksi kiinteistö- ja palveluyhtiöksi. Kun aloitusvuonna yhtiön tase oli 2 miljoonaa markkaa, on se tällä hetkellä miljardi euroa. Kasvu on ollut hurjaa, mutta hallittua. Vuotuinen kasvu on ollut kolmekymmentä prosenttia huolimatta muutamasta rankasta lamasta.

- Tase, mikä meidän tapauksessa on melkein sama kuin kiinteistöjen arvo on kolmetuhatkertaistunut kolmenkymmenen vuoden aikana. Koko ajan ei kasvu ole tietenkään ollut tasaista, mutta melkoinen se on kuitenkin ollut, Pertti Huuskonen kertoo.

Technopolis Oyj listautui pörssiin vuonna 1999. Perinteisestä kiinteistöyhtiöstä Technopolis eroaa siinä, että yhtiö rakennettiin palveluyhtiöksi, jolla tilojen vuokraus oli yksi osa palvelukonseptia.

Oulun kaupunki omisti Oulun Teknologiakylä Oy:stä aluksi 50 prosenttia. Pörssilistautumisen myötä 1999 kaupungin omistus laski 23 prosenttiin. Tällä hetkellä Oulu omistaa yhtiön osakkeista vajaa 5 prosenttia. Kaupunki saa osinkoa yhtiöstä yli 600 000 euroa tänä vuonna.

Hallittua kasvua ja kansainvälistymistä

Yhtiön toimitusjohtaja Keith Silverang on varovainen vastatessaan kysymykseen, minne Technopolis laajenee tulevaisuudessa.

- Meillä on valmius jatkaa laajentua Baltiaan ja jatkaa laajentumista Pohjoismaissa. Mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon, mutta täysin Tehnopoliksen konseptiin sopivia ostokohteita ei kuitenkaan ole. Meillä ei ole filosofiana, että meidän pitää ostaa ostamisen vuoksi, vaan meidän pitää ostaa laatua, Keith Silverang toteaa.

Nokialla oli suuri merkitys Technopoliksen kasvulle. Vuokrattavista tiloista Nokialla ja sen alihankkijoilla oli peräti 75 % aikoinaan. Nykyään luku on alle 3 prosenttia tiloista. Oulusta aloittanut Technopolis toimii Suomen ohella Virossa ja Venäjällä.

27 vuoden kakku

Technopolis on henkilöitynyt vahvasti Pertti Huuskoseen. Yhtiön pitkäaikainen toimitusjohtaja ja nykyinen hallituksen puheenjohtaja Huuskonen jättää päivätoimisen työn yhtiössä 27.3. yhtiökokouksessa. Päätös jättäytyä pois ei ole helppo.

- Kyllähän tällaisen 27 vuoden työrupeaman ja voimakkaan sitoutumisen jäälkeen jään haikeana pois. Yhtiö on pahuksen hyvässä kunnossa, joten tiedän, että asiat jatkuvat hyvällä tolalla.

- Olen edelleen merkittävä omistaja yhtiössä, joten seuraan tarkkaan, miten eläkerahani sijoitetaan, Pertti Huuskonen naurahtaa.