Pitopohjasuksi sai valtakunnallisen keksintöpalkinnon

Lappeenrantalainen Matti Järvinen Sport Oy sai valtakunnallisen Innosuomi-palkinnon. Järvinen valmistaa nanoteknologiaan perustuvaa suksenpohjanestettä autotallissaan Lensulan kylässä.

sukset
Matti Järvinen
Matti JärvinenYLE Etelä-Karjala

Tasavallan presidentin palkinto jaettiin tänä vuonna kolmelle yritykselle, joiden katsottiin onnistuneen erityisen hyvin kehittämään käyttäjien tarpeisiin sopivia tuotteita tai palveluja.

Palkituille luovutettiin Innosuomi-veistos ja kunniakirja. Kaikkiaan palkintoehdokkaita oli 202.

Innovaatio palkittiin tänä vuonna maakunnallisessa kilpailussa jaetulla ensimmäisellä palkinnolla ja vuonna 2009 jaetulla toisella palkinnolla.

Pitkän pohdinnan ja laajan testauksen tulos

Matti Järvinen alkoi miettiä ratkaisua suksien voiteluongelmiin jo kymmeniä vuosia sitten työskennellessään Karhun suksitehtaalla. - Kun ikää tuli, kasvoi omakin laiskuus voitelussa, naurahtaa maastohiihdossa ja syöksylaskussa itse menestyksekkäästi kilpaillut keksijä.

Tuotekehitys vaati satoja hieman eri menetelmällä valmistettuja suksia. Niitä testaamalla löytyi sopiva resepti seokseen, joka integroidaan suksen pohjaan.

Tuotekehitysapua alettiin tarjota suksien kokeiluvaiheessa myös Jyväskylän yliopistosta. Mukana oli myös laaja testaajaporukka.

Suksia tekevät Karhun ja Peltosen tehtaat, jotka ovat palkanneet yhteensä kolmisenkymmentä uutta työntekijää pitopohjasuksien valmistukseen Kiteelle ja Hartolaan.

Palkinnonsaaja iloitsee nyt erityisesti maastohiihtoharrastuksen noususta ja uusista työpaikoista. - Halusin madaltaa kynnystä lähteä hiihtämään ja edistää suomalaista suksiteollisuutta, sanoo Järvinen.

Nanohiukkaset lähettävät liisterit historiaan

- Lämpö on tärkeä elementti suksen liukuessa. Pienet nanohiukkaset tekevät suksen pohjan ja kosketuksen lumeen laajemmaksi. Silloin syntyy enemmän lämpöä ja vettä lumeen, ja silloin suksi luistaa ja pitää, valottaa Matti Järvinen pitopohjasuksen toimintamekanismia.

Keksintö on patentoitu ja lisenssit on myyty kahdelle suomalaiselle suksitehtaalle. Karhu Ski valmistaa suksia Optigrip-tuotemerkillä ja Peltonen Ski Nanogrip-tuotemerkillä.

Kysyntä on ollut heti viime talvesta lähtien kova, ja kaupoissa on jonotuslistat pitopohjasuksille. Myös vienti ulkomaille on viriämässä.

Lisäksi kilpahiihtäjät ovat kiinnostuneet uudesta suksenpohjasta, joten tuotekehittely jatkuu Lensulan autotallissa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala