Luontoaktiivit: Lahden jätevesiä yhä liikaa Porvoonjoessa

Lahdelta vaaditaan nykyistä tehokkaampia toimia Porvoonjoen jätevesien puhdistamiseksi. Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien ja ilmansuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Tero Myllyvirta toteaa, että huolimatta vuosikymmeniä jatkuneesta vesiensuojelusta, Porvoonjoki on Lahden yhdyskuntajätevesien takia huonossa kunnossa.

Teksti-TV Lahti
Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Tero Myllyvirta Porvoonjoen rannalla keväällä.
Porvoonjoen vesi on tullut parinkymmenen vuoden aikana tutuksi Tero Myllyvirralle.YLE Lahti

Vesiensuojeludirektiivin mukaan vesistöjen pitäisi olla vapaita ulosteperäisistä bakteereista vuoteen 2016 mennessä. Myllyvirta pitää asiaa erittäin hyvänä, mutta toivoo, että tulokseen päästäisiin jo aiemmin.

- Toivon, että se olisi mahdollista toteuttaa aikaisemmin. En tiedä, onko se teknisesti mahdollista, koska ajatus on poistaa bakteerit vedestä UV-säteilyllä.

Jos puhdistusmenetelmän käyttöönottoa ei voi hoputtaa, Myllyvirta penää Lahdelta jätevesikuorman vähentämistä.

- Kuormituksen vähentämiseksi pitää tehdä enemmän. Puhdistusta on lisättävä, sillä vaikka toimenpiteet ovat tehostuneet, vesiliittymien osuus Lahdessa on kasvanut.

"Vesi ei ole myrkyllistä"

Myllyvirta myöntää, että Porvoonjoen vedenlaatu on vuosikymmeniän suojelutyön ansiosta parantunut huomattavasti, mutta ei riittävästi.

- Vesi ei ole myrkyllistä. Silti esimerkiksi villieläinten ei ole hyvä juoda sitä. Salaattipellon kasteluun vettä ei myöskään pidä käyttää.

Orimattila valmistelee parhaillaan vastalausetta Lahden saamaan jätevesilupaan. Itä-Uudenmaan sekä Porvoonjoen vesien ja ilmansuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Tero Myllyvirta uskoo, että valituksia tulee muistakin Porvoonjokivarren kunnista.

- Eiköhän ainakin Askolasta ja Pukkilasta lähde kirjelmiä.

Lähteet: YLE Lahti