Hyppää sisältöön

Angry Birds mursi muurit - valloitus voi alkaa!

Kotimaisilla pelialan yrityksillä on tuhannen taalan paikka hyödyntää Angry Birdsin tuoma noste suomalaisen peliosaamisen ympärillä. Vastausta haetaan ennen kaikkea startup-yrityksistä.

Suomalaisilla pelifirmoilla on juuri nyt paikka valokeilassa Rovion Angry Birdsin menestyksen ansiosta. Sijoittajien ja kuluttajien katseet ovat suunnattuna Suomeen.

- Meillä on paljon potentiaalia, ja nyt pitää osata hyödyntää tämä hetki etsikkoaika, sillä se ei kestä pitkään, muistuttaa Multi Solution Oy:n toimitusjohtaja Tom Laine.

Uusia hittituotteita siis tarvitaan ja mahdollisimman nopeasti. Eräs tapa luoda uusia menestystarinoita on etenkin ICT-alalla suosittu startup-yrittäjyys.

Startup-yrittäminen on perinteisestä yrityksestä poikkeavaa siinä mielessä, että tähtäin on heti voimakkaassa kasvussa, ja riskien otto on kovempaa. Tarkoituksena ei ole ainoastaan itsensä työllistäminen, vaan tehdä kansainvälisesti menestyvä yritys.

- Startup-yritykset eivät ole aina välittömiä menestyksiä, vaan usein tehdään tappiota pitkäänkin ennen menestymistä. Esimerkiksi Rovio teki yli viisikymmentä peliä ennen Angry Birdsia, Laine sanoo.

Kadonneen riskirahan metsästys

Olennaisessa asemassa menestymisen suhteen, loistotuotteen lisäksi, on riskiraha. Ja koska kotimaisista bisnesenkeleistä ja kovan rahan sijoittajista on pulaa, saattaa apu löytyä valtameren tuolta puolen.

- Markkinat ja raha nyt vain ovat Yhdysvalloissa, joten se on looginen suunta edetä. Esimerkiksi ehkä lupaavin suomalainen pelifirma Ovelin lähti hakemaan rahoitusta suoraan Yhdysvalloista, eikä edes halunnut eurooppalaista tukea. Sieltä yhtiö sai rahan ohella osaamista ja verkostoja, Tom Laine sanoo.

Monet joko omasta tahdostaan tai tahtomattaan vaille töitä jääneet IT-alan huippuammattilaiset ovat päätyneet startup-yrittäjiksi. Aloittelevia yrityksiä tukemaan on perustettu rahastoja ja yrityskeskuksia, jotka tarjoavat uusille firmoille muun muassa toimitiloja ja verkostoja. Hankaluuksia saattaa aiheuttaa se, että sijoittajien ja startup-yrittäjien intressit eivät kohtaa.

- On surullisen kuuluisia esimerkkejä, että vaaditaan selkeää määräysvaltaa yrityksestä kohtuullisen pienellä sijoituksella. Siinä tavallaan tapetaan startup-yrittäjän into, jos vaaditaan liikaa valtaa liian pienellä panostuksella, Laine huomauttaa.

.
.