1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hiustenhoito

Suomalaisten onnetonta hiuslaatua ylistetään maailmalla

Hiusmuotoilija Marko Sutinen kertoo, että suomalaiset ovat moninkertaisesti ahkerampia värjäämään hiuksiaan kuin esimerkiksi britit. Sutisen mukaan legenda suomalaisten onnettomasta hiuslaadusta on pötypuhetta. Englantilaiset nimittäin ylistävät pohjoismaista tukkalaatua ja päänmuotoa.

hiustenhoito
Galina Hanhimäki tekee kampausta kampaajien mm-kilpailuihin
Galina Hanhimäki tekee kampausta kampaajien mm-kilpailuihinYLE Keski-Suomi / Alpertti Rieskjärvi

Lappeenrantalainen hiusmuotoilija Marko Sutinen kertoo, ettei suomalaisten tule häpeillä hiuslaatuaan. Vähättely on Sutisen mukaan lähtenyt kampaajista ja siirtynyt asiakkaisiinkin.

- Englantilaiset kouluttajat ylistävät pohjoismaista tukkalaatua ja meidän päänmuotoja.

- Meidän tukkamme tyypillinen tummuusaste sallii niin tummentamisen kuin vaalentamisen ja sitä on tämän vuoksi helppo muutella. Lasimaisen rakenteen vuoksi tukkaan saa helposti kiillon, jatkaa Sutinen.

Hiusmuotoilijan mukaan noin 85 % asiakkaista ottaa väriä purkista. Konservatiivisemmassa Lontoossa vastaava lukema on vain 35 %.

- Myös miehet haluavat usein leikkauksen lisäksi värjäyksen.

Tuoksu on muuttunut, mutta vaara ei ole poistunut

Toisen polven hiusalan ammattilainen muistaa hyvin menneiden vuosikymmenten permanenttiaineiden tuoksun.

- Vielä 90-luvullakin se tuoksu oli vallitseva. Nykyisin kampaamoissa tuoksuu enemmänkin muotoilutuotteet, sillä permanentteja tehdään nykyään niin paljon vähemmän kuin ennen.

- Hiusvärien tuoksukin on vuosien myötä muuttunut paljon miellyttävämmäksi, osa väreistä ei tuoksu oikein millekään, sanoo Marko Sutinen.

Vetyperoksidi nostaa monen ihmisen karvat pystyyn. Sutinen kuitenkin kertoo tämän vetyperoksidin olevan ainoastaan happirikkaampaa vettä. Hiusten värjäämiseen liittyy kuitenkin aina riskinsä.

- Kaikissa aineissa on vaara, jos niitä käytetään väärin. Tämän vuoksi koulutus on tärkeää.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi