Agatha Christien ihovoide pelasti muinaismuistoja

Maailman hienoimpana pidetty Lähi-idän norsunluupatsaiden kokoelma pannaan näytteille British Museumiin. Kirjailija Agatha Christie auttoi arkeologimiestään patsaiden puhdistamisessa.

kulttuuri

Nimrodin muinaiskaupungista nykyisen Pohjois-Irakin alueelta löydetyt 3 000 vuoden ikäiset esineet eivät ole aiemmin olleet julkisesti esillä. British Museum osti tuhannen patsaan ja 5 000 katkelman kokoelman lahjoitusten turvin.

Patsaat ja niiden palaset löysi brittiarkeologi Max Mallowan, joka oli naimisissa Agatha Christien kanssa. Christie osallistui usein miehensä johtamille kaivauksille ja auttoi puhdistamalla patsaita muun muassa neulepuikolla ja kasvovoiteellaan. Christie myös kirjoitti kaivausteltassa useita rikosromaaneistaan.

Kasvovoide oli paras puhdistuaine

Nimrod oli muinaisen Assyrian pääkaupunki, jossa arkeologit olivat ahkeroineet jo 1800-luvulla ja arvelleen löytäneensä kaiken löytämisen arvoisen. Mallowan epäili kuitenkin, että löydettävää vielä olisi, ja aloitti uudet kaivaukset toisen maailmansodan jälkeen.

Kaivauksissa löytyi tuhansittain norsunluuveistoksia muun muassa kaivojen pohjalta. Monissa esineissä oli jälkiä tulipaloista, joissa Nimrodin palatsit olivat tuhoutuneet 600-luvulla.

Christiellä oli merkittävä rooli esineiden pelastamisessa ja konservoinnissa. Mallowan kertoo muistelmissaan, että Christien ehdotuksesta esineet tuotiin kaivojen kosteudesta aavikon kuivaan ilmaan asteittain, mikä suojeli niitä vaurioilta.

Christie puolestaan on kirjoittanut omissa muistelmissaan, että kasvot jäivät ilman voidetta, koska sitä kului purkeittain norsunluuesineiden hienonhienon kaiverrusjäljen puhdistamiseen kuivuneesta liejusta.

Lähteet: AFP, Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius