1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Rytmikuurous vakava epämusikaalisuuden muoto

Tutkijat ovat havainneet uuden vakavan epämusikaalisuuden muodon, rytmikuurouden. Rytmikuuroudesta kärsivä ei pysty tahdistamaan liikettään mihinkään musiikkikappaleeseen. Hän ei myöskään kykene erottamaan, onko muiden liike samassa tahdissa kuin hänen kuulemansa musiikki.

terveys
Lapsi rummuttaa.
Yle / Seppo Sarkkinen

Tutkimuksessa todettiin, että rytmikuuron henkilön kuulo ja motoriset toiminnot ovat normaaleja. Tutkijat olettavat, että ongelma johtuu musiikillista pulssia ja rytmiä prosessoivien hermoverkkojen puutteista. Tutkimustilanteessa rytmikuuroksi todettu henkilö pystyi seuraamaan toisen henkilön liikkeitä niin kauan, kun musiikki ei kantautunut hänen korviinsa.

Rytmikuuroudesta kärsivä voi olla pulassa esimerkiksi tanssilattialla, jossa pitäisi osata liikkua musiikin tahtiin.

Rytmikuurous on eri asia kuin tähän mennessä yleisimmin tunnettu sävelkuurous. Sävelkuuroudesta kärsivät eivät kykene tunnistamaan tai muistamaan tutuimpiakaan melodioita eivätkä reagoi esimerkiksi riitasointisuuteen. Sävelkuurous voi olla synnynnäinen tai seurausta esimerkiksi aivovauriosta.

Rytmikuurouden tutkimuksessa ovat mukana Jyväskylän yliopiston Monitieteisen musiikintutkimuksen huippuyksikkö ja kanadalaiset Montrealin ja McGillin yliopistot. Ensimmäisessä tutkimuksessa oli mukana 33 henkilöä. Professori Petri Toiviainen korostaa, että kyseessä oli laatuaan ensimmäinen tutkimus.

Jatkotutkimuksissa pyritään Kanadassa löytämään lisää rytmikuuroudesta kärsiviä sekä tekemään heille monipuolisempia testejä, esimerkiksi kokeilemaan kävelyä samassa tahdissa muiden kanssa. Näin saatujen tulosten avulla pystytään saamaan tarkempaa tietoa, mitkä alueet aivoissa prosessoivat pulssia ja rytmiä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi