1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Avaruussukkula Discovery laskeutui viimeiseltä lennoltaan

Avaruussukkula Discovery on tehnyt viimeisen matkansa. Discovery laskeutui iltaseitsemältä Suomen aikaan Kennedyn avaruuskeskukseen Floridaan. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan Discoveryn lento oli onnistunut.

Kuva: NASA

Discovery on Nasan vanhin käytössä yhä ollut avaruussukkula ja samalla myös eniten lentänyt. Päättynyt lento oli sukkulan 39:s. Sen ensilento oli vuonna 1984.

Discoveryn matkamittarissa on 238 miljoonaa kilometriä. Avaruudessa Discovery on eläkkeelle jäädessään viettänyt yhteensä 365 päivää.

Eläkepäiviään Discovery viettää tästä eteenpäin Smithsonian instituutissa Washingtonissa. Matkan sukkula tekee jumbojetin päälle sidottuna.

Hyväkuntoinen eläkeläinen

- Houston, Discovery: Viimeisen kerran: pyörät pysähtyivät, sanoi Discoveryn komentaja Steven Lindsey radioyhteydessään komentokeskukseen Houstoniin, Teksasiin avaruussukkulan pysähdyttyä Cape Canaveralissa Floridassa.

Lindseyn mukaan Discovery oli edelleen erittäin hyvässä kunnossa. Lindsey ja viisi muuta miehistön jäsentä olivat ihastelleet aluksen toimintoja koko lennon ajan.

Discoveryn viimeisen avaruuslennon piti alun perin kestää 11 päivää, mutta tehtävä venyi ISS-avaruusaseman huoltotarpeiden takia 13-päiväiseksi. Nasan mukaan koko lento onnistui erinomaisesti.

Discoveryn lento oli myös koko ohjelmalle viimeisimpiä, kun Yhdysvallat luopuu tänä vuonna koko sukkulalaivastostaan. Nasa suunnittelee tekevänsä vielä kaksi sukkulalentoa.

Endeavourin on tarkoitus nousta avaruuteen huhtikuussa, ja viimeisen lennon tekee aikataulun mukaan Atlantis kesäkuun lopussa. Sukkuloiden eläköitymisen jälkeen ISS-avaruusaseman yhteyslennot ovat venäläisten Sojuz-rakettien varassa.

Discovery kantoi avaruuteen muun muassa Hubble-teleskoopin 1990, ensimmäinen naislentäjä komensi alusta 1995 sekä se kiinnittyi ensimmäistä kertaa amerikkalaisena Venäjän Mir-avaruusasemalle.

Discovery on Nasan vanhin avaruussukkula, sillä sen edeltäjät Challenger ja Columbia räjähtivät onnettomuuksissa 1986 ja 2003.