Uudenmaan asukasmäärä räjähtää kasvuun

Maakunnan asukasluku on kasvamassa lähes puolella miljoonalla parin vuosikymmenen sisällä. Uudenmaan karttaan pitää piirtää rutkasti uusia asuinalueita, jotta asukkaat saadaan mahtumaan. Minne he muuttavat?

Teksti-TV Helsinki
Ihmisiä kadulla.
Yle

Asutusta on tulossa lisää varsinkin itään ja pääradan suunnassa pohjoiseen.

Helsinkiin vuonna 2009 liitetylle Östersundomin alueelle rakennetaan asuntoja 65 000 - 75 000 asukkaalle. Merellisen pientalokaupungin vahvuuksiin kuuluvat toimiva joukkoliikenne sekä luonnonläheisyys.

Sipoon Sibbesborg varautuu asuttamaan jopa yli 100 000 uutta asukasta.

Molemmat suunnitelmat vaativat raideliikenteen toteutumista alueille. Asukkaita varten tulee siis joko metro- tai junayhteys tai pikaraitiovaunu.

Bussiyhteyksien varaan rakennettavia uusia asuinalueita on useita. Niitä on tulossa muun muassa Porvooseen, Klaukkalaan, Nikkilään, Nummelaan ja Lohjalle. Samalla olemassa oleviin taajamiin tulee runsaasti uusia asuntoja.

Turhat alueet pois

Uusi luonnos maakuntakaavasta tulee pian nähtäville. Metropolimaakunnan työssäkäyntialue on suunniteltu ensimmäistä kertaa kokonaisuutena Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan maakuntien yhdistyttyä. Kaavassa on otettu huomioon, että alueelle muuttaisi 430 000 uutta asukasta.

Tällä hetkellä Uudellamaalla asuu 1,5 miljoonaa ihmistä.

Nykyisissä suunnitelmissa on useita alueita, jotka ovat käyneet tarpeettomiksi. Maakuntaliitto esittää, että ne poistetaan. Nämä alueet eivät ole suunniteltujen joukkoliikenneyhteyksien varrella.

Maakuntahallitus aikoo käsitellä kaavaluonnosta ensimmäistä kertaa 14. maaliskuuta.

Lähteet: YLE Helsinki