Ilman tangoa maa olisi autio ja tyhjä

Tangoon täydellisesti hurahtanut lahtelainen Juhani Kivistö opettaa tanssimista siinä uskossa, että ujo suomalainen mies olisi vielä yksinäisempi kuin on ilman paritanssia. Tanssiotteessa pari ottaa ensimmäisen kontaktin ja luonto hoitaa loput.

tangot (tanssit)
Päivi Kuisma ja Juhani Kivistö tangon pyörteissä.
Päivi Kuisma ja Juhani Kivistö tangon pyörteissä.YLE / Markku Lähdetluoma

Jos tango olisi eläin, se olisi Juhani Kivistön mielestä hiipivä pantteri.

- Eläimellä on pehmeä, matala askellus, jonka takana tarvittaessa on räjähtävää voimaa. Juuri pidätellyssä voimassa piilee tangon taika, kuvailee Kivistö.

Tanssijoista romanit osaavat hienosti pitkän, matalan askelluksen ja tanssivat tangoa, jota Kivistö kutsuu vanhaksi tangoksi, argentiinalaisen tangon ja suomalaisen lavatanssin risteytymäksi.

Laukkutytöt pilaavat tanssin

Vanhan liiton tangomies Juhani Kivistö on nähnyt suomalaisen tango- ja tanssilavakulttuurin tuhon 1970–1980-luvuilla, jolloin laukkutytöt valloittivat lavojen tanssitilan ja musiikkina soivat beat sekä disco.

- Laukku kertoo edelleen minulle sen, onko nainen tanssi-ihminen. Mitä suurempi laukku, sen huonompi tanssija. Jotain voi päätellä myös siitä, jos daami tulee tanssilavalle polvet tiukasti jakkupuvulla yhteen vedettynä ja toppaukset olkapäillä. Tanssiva mies kiertää tällaisen kaukaa, määrittelee Kivistö.

Myös mies viestittää pukeutumisella

Tanssiessaan Juhani Kivistöllä on hyvät asialliset kengät ja kevyt tanssillinen vaatetus.

- Viestin itselleni ja muille taitotasosta, halusta tanssia ja siitä, minkä tyyppinen henkilö olen. En prameile, mutta erotun ja mieluummin edukseni pukeutumalla.

Kännykkä vyöllä tai tärisevänä taskussa ei kuulu Kivistön mielestä tanssijan varustukseen.

Lähteet: YLE Lahti