Miksi liikuntainto lopahtaa lyhyeen?

Liikuntalääketieteen asiantuntija kertoo, miksi uudenvuodenlupaus ei riitä sytyttämään pysyvää liikuntainnostusta.

kuntoliikunta
Liikuntaohjaaja
LiikuntaohjaajaYLE
Liikuntaohjaaja
Liikuntakeskukset ovat täynnä tammikuussa, mutta jo maaliskuussa on usein hiljaisempaa.

Suomalaisten yleiskunto on vajonnut huolestuttavan alas, arvioi liikuntalääketieteen asiantuntija. Esimerkiksi armeijan tilastot puhuvat karua kieltä nuorten miesten kunnosta. Varusmiesten lihaskunto- ja kestävyystestit näyttävät aina vain huonompia tuloksia.

- Ainoa käyrä, joka nousee, on kehon paino. Se kuvastaa sitä, minkälainen on suomalaisten parhaimmassa kunnossa olevien miesten tila tällä hetkellä. Ja heidän pitäisi olla niitä, jotka tätä maata pyörittävät jatkossa, ihmettelee lääkäri Harri Helajärvi Turun Paavo Nurmi -keskuksesta.

Kuusikymppinen Olavi Hölttä voisi näyttää nuoremmilleen mallia. Mies rehkii äijäjumpassa pari kolme kertaa viikossa. Syy liikkumiseen on yksinkertainen:

- Liikkumisen ansiosta kerta kaikkiaan yleiskunto on parempi. Jaksaa sitoa kengännauhat paremmin kiinni, kun käy jumpassa, Olavi Hölttä toteaa.

Oma tahto ratkaisee

Alkuinnostuksen jälkeen liikuntaharrastuksen ylläpitäminen on usein vaikeaa. Kun perusasiat ovat kohdallaan, pysyy myös motivaatio yllä, uskoo lääkäri Harri Helajärvi.

- Varmaan suurin syy innostuksen lopahtamiseen on se, että ihmiset lähtevät liikkeelle muista lähtökohdista kuin omasta halustaan. Liikuntaa aletaan harrastaa, koska kalenteri niin sanoo tai joku ulkoapäin neuvoo, Helajärvi sanoo.

Tämän takia uudenvuodenlupaukset ovat usein tuhoon tuomittuja. Kuntokeskuksissa on näin maaliskuussa jo huomattavasti väljempää kuin tammikuussa.

- Liikutaan vielä omiin taitoihin ja kuntoon nähden niin kovin, että se ei maistu hyvältä. Muutaman viikon jälkeen alkaakin jo olla aika puuduttavaa.

Lähteet: YLE Turku

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus