Puutarhakalusteista ja pyöristä voi tulla pulaa

Perämeren poikkeukselliset keliolosuhteet eivät vielä ole vaikuttaneet kauppojen tuontitavaroiden saatavuuteen. Mikäli myrsky puhaltaa Perämerellä vielä pitkään, niin esimerkiksi pyöristä ja puutarhakalusteista voi tulla pulaa.

Teksti-TV Oulu
Tyttö taluttaa pyörää jalkakäytävällä.
YLE

Perämerellä myrskylukemissa puhaltava tuuli on vaikeuttanut Perämerellä liikennöivien alusten pääsyä pohjoisen satamiin. Poikkeukselliset keliolosuhteet eivät kuitenkaan vielä ole vaikuttaneet kauppojen tuontitavaroiden saatavuuteen.

- Tällä hetkellä ollaan ehkä päästy aika vähällä. Alkuviikosta katsoimme tilanne, että kaksi tai kolme toimitusta on jonkin verran myöhästynyt vajaan viikon. Huolintaliikkeet ovat kyllä varoittaneet, että tilanne saattaa vähän pahentua, tavaratalo J. Kärkkäinen Oy:n ostojohtaja Juha Saarela selostaa.

Saarelan mukaan viivettä on aiheutunut lähinnä ympäri vuoden myytäviin tuotteisiin, kuten työkaluihin. Tulevaan kevät- ja kesäsesonkiin ei vielä ole ollut vaikutusta, kuten ulkoiluvälineisiin.

- Lähinnä ehkä ensimmäisenä, kun tuossa maa rupeaa sulamaan ja pyörätiet aukeamaan, niin pyöriin voisi vaikuttaa. Seuraavana on puutarha- ja pihakauden alkaminen. Kevään ja kesän tuloon on kuitenkin vielä pitkä aika, Juha Saarela sanoo.

Myöhästymiseen vähän varaakin

Kolmella paikkakunnalla, Iissä, Oulussa ja Ylivieskassa toimivan tavaratalon tuotteista iso osa tulee maailmalta Oulun satamaan kontteina, jonkin verran Etelä-Suomen satamien kautta ja myös rekkatoimituksina.

- Tällä hetkellä ei ole nähtävissä, että pitäisi jotenkin varautua tavarapulaan. Mikäli tilanne jatkuu vielä useampia viikkoja, niin satamiin syntyy tuota ruuhkaa. Kun tilanne sitten rauhoittuu, niin konttien purku jonottaa satamassa, Juha Saarela kertoo.

Juha Saarela kertoo, että vuosina 2009 ja 2010 maailmankaupassa, etenkin Kaukoidässä, tuotantoajat venyivät, raaka-aineen satavuus oli huonoa, laivakuljetus- ja konttikuljetuskapasiteettia vähennettiin ja toimitusajat venyivät

- Viime vuoden kevät oli hyvin haastava. Siitä oppineena meillä on aika paljon tavaraa tulossa ja aiemmassa vaiheessa ennen sesongin alkua. Meillä on siten jonkin verran marginaalia, vaikka vähän myöhästyisikin, Juha Saarela kertoo.

Lähteet: YLE Oulu