E18-tien Hamina-Vaalimaa -osuus ja rekkaparkki saivat rahoituksen

Hankkeet huomioitiin tuoreessa kehysriihessä. Rakentaminen alkanee muutaman vuoden sisällä.

Teksti-TV Kymenlaakso
Venäläisiä rekkoja Vaalimaan rekkaparkissa.
Venäläisiä rekkoja Vaalimaan rekkaparkissaYLE / Raine Martikainen

Hamina-Vaalimaa -moottoritien ja Vaalimaan rekkaparkin rakentaminen ovat varmistuneet. Hallitus myönsi rahoituksen hankkeille torstaina kehysriihessään.

Molemmat urakat toteutetaan tällä hallituskaudella eli rakentaminen alkanee vuonna 2014 tai 2015.

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies on tyytyväinen siihen, kun Kymenlaaksoon myönnettiin kahdelle hankkeelle yhteensä noin 300 miljoonaa euroa.

- Päätös on tehty, työt käynnistyvät tällä vaalikaudella. Pitkäaikainen unelma toteutuu.

Rahoituksen varmistuminen tarkoittaa myös sitä, että pitkäaikainen tavoite saada moottoritiekokonaisuus Turusta Vaalimaalle toteutuu.

Häkämies kertoo, että rahoituksesta käytiin kova vääntö. Tällä kertaa uusille hankkeille myönnettiin yhteensä vain noin miljardi euroa, kun rahoitusta on aikaisemmin myönnetty yli kahtakin miljardia. Häkämiehen mukaan Kymenlaakson hankkeiden aika oli kuitenkin nyt.

- Nämä palvelevat meidän vientiä ja tuovat työpaikkoja alueelle.

Myös Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen on iloinen, että rahoitus järjestyi. Hänen mukaansa se vahvistaa koko alueen kaupallista asemaa.

- Kyllähän se kuulostaa erittäin hyvältä ja on tervetullut piristys. Se vahvistaa koko Etelä-Kymenlaakson asemaa huomattavasti, kun saadaan moottoritie Helsingistä rajalle asti. Kokonaistilanne rekkaparkki ja tien rakentaminen on suuri potti, kun ajatellaan valtoin taloudellista tilannetta.

Virolahden kunnanjohtaja Osmo Havuaho näkee rekkaparkin tulon nimenomaan liikenteen turvallisuutta parantavana tekijänä, jolla saadaan lyhennettyä 7-tiellä olevia rekkajonoja.

Lähteet: Yle Kymenlaakso