1. yle.fi
  2. Uutiset

Espoo etsii apua lääkäripulaan kumppaneilta

Espoo etsii kumppania tuottamaan terveysasemapalveluita. Kaupunki aikoo pilotoida niin sanottua raha seuraa potilasta -mallia. Kaksivuotisen kokeilun tavoitteena on saada apua lääkäripulaan ja etsiä mahdollisimman tehokkaita tapoja palveluiden tarjoamiseen.

Teksti-TV Helsinki
Lääkäri tutkii lapsen korvaa.
Yle

Kokeilussa kaupungin omalle terveysasemalle ja esimerkiksi yksityiselle terveysasemalle, muulle oraganisaatiolle tai sairaanhoitopiirille annettaisiiin sama potilaskohtainen summa.

Potilaat listautuisivat terveyspalveluiden tuottajalle samalla tavalla kuin kaupungin omille terveysasemille listaudutaan.

- Haluaisimme saada yksityisen puolen mukaan tuottamaan perusterveydenhuoltoa. Emme ole ulkoistamassa tai yksityistämässä omaa toimintaamme, Espoon terveyspalveluiden johtaja Tuula Heinänen selventää.

Yhtäkään kaupungin omaa terveysasemaa ei lakkauteta tai pistetä kiinni kokeilun ajaksi.

Näytön paikka yksityisille

Muualla Suomessa vastaavat kokeilut ovat tyssänneet yleensä siihen, ettei sopivaa kumppaniyritystä ole löytynyt. Tuula Heinänen uskoo, että tilanne on toinen pääkaupunkiseudulla, missä terveysbisnes on isompi.

Lääkäriliitto otti kantaa lääkäripulaan vastikään haluamalla kokeilla Suomessa Norjassa käytössä olevaa ns. yrittäjälääkärimallia. Myös Norjassa julkinen rahoitus seuraa potilaan mukana joko yksityiselle tai julkiselle sektorille.

- Täällä on ollut kiinnostuneita tahoja. Yksityiset terveysyritykset meillä ovat luoneet mielikuvaa, että he pystyvät tuottamaan palvelut tehokkaammin kuin kunta. Heillä on nyt tässä näytön paikka.

Helpotusta lääkäripulaan?

Osassa Espoon terveyskeskuksissa lääkärille pääsy voi kestää kuukausista. Asiaan puuttui maaliskuun alussa kaupungin potilasasiamies, jonka mielestä jonot koettelevat jo hoitolain rajoja.

Toistaiseksi yksistyiselle puolelle on ollut helpompi saada lääkäreitä. Myös tähän ongelmaan kokeilusta voisi tepsiä, pohtii Heinänen.

- Toisaalta me emme tiedä vielä, onko lääkäreiden saaminen helpompaa sitten kun lääkärityö on aivan samaa. Nythän työnkuva on ollut yksityispuolella rajatumpi, lääkärit ovat voineet jonkin verran valita itse omia potilaitaan ja määritellä työaikansa. Myös potilaat ovat yksityispuolella terveempiä ja helpompia.

Lähteet: Yle Helsinki

Lue seuraavaksi