Kuntajohtaja: Seurakunnat erotettava valtiosta

Savitaipaleen kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi ehdottaa seurakuntien erottamista valtiosta. Näin seurakunnat saataisiin erotettua kuntaliitoksista.

Kotimaa
YLE Etelä-Karjala

Tapio Iso-Mustajärven ehdotus liittyy hallituksen kuntajakouudistukseen, jonka mukaan esimerkiksi Etelä-Karjalan kunnat yhdistettäisiin yhdeksi kunnaksi.

Kunnissa on muotoiltu lausuntoja hallituksen esitykselle. Samalla kun Iso-Mustajärvi esittelee kunnanhallitukselle Savitaipaleen tulevaa lausuntoa, hän aikoo avata keskustelua kirkon erottamisesta valtiosta.

Kunnanjohtaja perustelee ehdotustaan muun muassa sillä, että näin seurakunnat saataisiin erotettua kuntaliitoksista. Tällä hetkellä seurakuntien on lain mukaan yhdistyttävä kuntien mukana.

- Eihän tällaista järjestelmää ole maailmalla juuri muualla kuin Suomessa, että seurakunnat ovat niin kiinteästi kiinni valtiossa.

Tapio Iso-Mustajärven mukaan erottamalla seurakunnat ja valtio toisistaan voisivat seurakunnat jäädä itsenäiseksi.

- Ne olisivat hyviä kylähengen ylläpitäjiä. Tietenkin pitäisi samalla ratkaista seurakuntien taloudellinen tilanne, että heitä ei jätettäisi heitteille, Iso-Mustajärvi huomauttaa.

Lähteet: Yle Etelä-Karjala/Eero Mäntymaa