Harvinainen löytö: Rautakaupasta löytyi myyjä

Rautakaupanmyyjät saavat edelleen kuulla Speden sketsistä ja siitä, että rautakaupasta ei myyjää tahdo löytyä kirveelläkäään.

rautakaupat
Myyjä Tuomo Luusua
Yle / Pia Tuukkanen

Empiirinen tutkimus yllätti. Torstaina puoliltapäivin rovaniemeläisessä rautakaupassa näköhavainto myyjästä tapahtui seitsemän sekuntia sen jälkeen, kun asiakas astui liikkeeseen.

Ensimmäinen myyjä tuli puhuttelemaan asiakasta 30 sekuntia siitä, kun hän tuli liikkeeseen. Ihme on tapahtunut, myytti mystisistä rautakaupanmyyjistä on murrettu, heitä on ja joskus jopa käytettävissäkin.

- Myyjistähän se johtuu. Ei se voi olla asiakkaista kiinni, toteaa myyjä Tuomo Luusua, kun häneltä kysytään syytä siihen, miksi rautakaupan myyjät ovat saaneet sen maineen, että apua ei saa.

- Myyminen on vain pieni osa tätä työtä. Silti pitäisi aina muistaa, että asiakas tulee ensin. Asiakasta on palveltava vaikka kesken olisi mitä muuta tahansa tärkeää työtä, Luusua jatkaa.

Luusuan mukaan etenkin rautakaupan sensonkiaika, kesä, on ongelmallinen.

- Myyjiä on tietty määrä ja jos asiakkaita on kaksi-kolme keraa enemmän, ei kaikki asiakkaat välttämättä saa palvelua.

Itsepalvelurautakauppaan ei Luusua usko.

- Se palvelisi vain ammattiasiakkaita tai sitten sorttimentin pitäisi olla todella pieni.

Tuomo Luusuan mukaan rautakaupan myyjä saa kuulla lähes päivittäin kommenttia joko Speden sketsistä tai muuten vaan ammatistaan.

- Arvostus on aika huono. Jos sanoo, että pankissa töissä, sitä arvostetaan, vaikka rautakaupassa työnkuva on paljon monipuolisempi kuin pankkitiskillä, Luusua harmittelee.

Lähteet: YLE Lappi / Pia Tuukkanen