Nikkelikaivos kuumensi tunteet Sonkajärvellä

Sonkajärvellä käytiin torstai-iltana räiskyvää keskustelua Sotkamon Talvivaaran nikkelikaivoksesta. Alle 5 000 asukkaan Sonkajärvellä naapurikunnan nikkelikaivoksesta keskustelemaan oli saapunut jopa parisataa ihmistä. Kaivoksen vastustajat nousivat heti alussa kapinaan, koska katsoivat Talvivaaran ja viranomaisten edustajien saaneen liikaa puheaikaa.

Teksti-TV Savo
Yleisöä Sonkajärven Talvivaara-illassa.
Yle / Veli-Pekka Hämäläinen

Sonkajärven Talvivaara-ilta keräsi erään paikallaolijan mukaan enemmän väkeä kuin mikään muu tapahtuma kunnassa eukonkantokisoja lukuun ottamatta. Nikkelikaivoksen kriitikot väittelivät Talvivaaran, ELY-keskuksen, GTK:n ja Säteilyturvakeskuksen edustajien kanssa kolmen ja puolen tunnin ajan.

Osan mielestä kuntalaisille ei annettu kuntalaistilaisuudessa tarpeeksi puheaikaa. Liian pitkistä puheenvuoroista syntynyttä erimielisyyttä selviteltiin kahden poliisin ja viiden järjestysmiehen voimin. Tilanne laukesi, kun kutsutut alustajat tyytyivät puolittamaan puheenvuorojensa pituuden.

Vesistöpäästöt ja uraani suututtivat

Yleisötilaisuudessa puhuttivat odotetusti eniten Talvivaaran vesistövaikutukset ja uraanisuunnitelmat. Pohjois-Savon ELY-keskuksen hydrobiologi Veli-Matti Vallinkoski myönsi, että viranomaiset eivät tarkkailleet nikkelikaivoksen päästöjä riittävästi alussa. Tällä hetkellä Pohjois-Savon puolella vesistötarkkailua tehdään Lastukoskella asti, kymmenien kilometrien päässä kaivoksesta.

- Sulfaattipitoisuudet ovat nyt ylempänä vesistössä laskeneet. Sulfaatti on kuitenkin kerrostunut siten, että pitoisuudet ovat nousseet syvänteissä ja laskeneet pinnalla. On mielenkiintoista nähdä, tapahtuuko Laakajärven syvänteissä kevätkiertoa, Vallinkoski pohti.

Vallinkoski ei osaa sanoa, mitä pohjoissavolaiset ympäristöviranomaiset olisivat voineet tehdä, jotta vesistöpäästöjen tuomalta ikävältä yllätykseltä olisi vältytty. Hän kuitenkin muistutti, että tulevaisuudessa kaivoksille pitäisi saada selkeät päästörajat.

"Uraanin pelko on irrationaalista"

Sonkajärven Talvivaara-illassa puhunut Säteilyturvakeskuksen apulaisjohtaja Raimo Mustonen koetti hälventää paikallisten huolia kaivoksen uraanituotantoa kohtaan. Suunniteltu uraanin talteenotto herätti yleisötilaisuudessa paljon kysymyksiä. Mustosen mielestä ihmisten pelko uraania kohtaan oli irrationaalista.

- Ympäristön säteilytilanne tulee pitkällä tähtäimellä paranemaan, koska uraania viedään täältä pois. Ainoa riski, mikä uraanintuotantoon liittyy, on rikasteen kuljettaminen. Mikäli kuljetuksessa tapahtuu onnettomuus ja uraani leviää, se pitää korjata pois. Mutta kuljetuksia tullaankin valvomaan hyvin tarkkaan, Mustonen kertoi.

Kriitikot eivät tyytyneet Mustosen arvioihin vaan penäsivät viranomaisilta selvitystä siihen, mitä tehdään silloin, jos pahin mahdollinen skenario toteutuu.

Talvivaara ei tuonutkaan töitä

Talvivaaran edustajilta tivattiin myös, kuinka paljon kaivos on työllistänyt sonkajärveläisiä. Yhtiön kestävän kehityksen johtaja Eeva Ruokonen arvioi kaivoksen työllistävän 450 ihmistä suoraan ja sitäkin enemmän urakoitsijoina. Neljä viidestä työntekijästä on kainuulaisia, mutta sonkajärveläisiä on Ruokosen mukaan vain yksittäisiä.

Sonkajärven kunnanjohtaja Simo Mäkinen myöntää, että kaivoksen työllistävyys on ollut kunnassa pettymys. Samaa mieltä oli tilaisuutta kuunnellut sonkajärveläinen Eila Huttunen.

- Sonkajärveläisiä ei ole työllistynyt, eikä tänne ole saatu asukkaita lisää niin kuin oli toivomus, Huttunen kertoo.

Sonkajärven kunta antaa lausunnon Talvivaaran laajennuksen YVA-menettelystä huhtikuun loppuun mennessä. Laajennuksessa on eri vaihtoehtoja nikkelin ja muiden malmien louhinnan kasvattamiseksi sekä jatkojalostamiseksi paikan päällä. Laajennus toisi työtä kaivosyhtiön mukaan jopa tuhannelle.

Lähteet: Yle Savo / Veli-Pekka Hämäläinen