Koe uusi yle.fi

Venäjän verkossa: Puhtauden kirot ja alkio arestissa

Kun otetaan huomioon kaikki, mitä Venäjän media Suomesta kirjoittaa, noin joka toinen aihe käsittelee tavalla tai toisella taloutta. Käsittelytapa on asiallinen, yhteisiä etuja ja yhteistyötä korostava.

Venäjän verkossa
Sergei Chirkov / EPA / YLE Uutisgrafiikka

Näiden aiheiden joukossa ylivoimainen suosikki on viime aikoina ollut suomalais-venäläisenä yhteistyönä rakennettava uudenlainen jäänmurtaja, joka kykenee liikkumaan myös sivusuunnassa. Alustyypille on suurta kysyntää, kun ilmaston lämpeneminen avaa koillisväylän ympärivuotiselle meriliikenteelle.

Alusten rakentaminen aloitetaan Kaliningradissa ja viimeistely tehdään Suomessa. Ensimmäisen aluksen valmistumisen vaiheita on seurattu tarkkaan.

Yhteistyötä tehdään muillakin aloilla. Terveysasioihin keskittyvä venäläinen nettiportaali kertoo, että tutkijat ovat löytäneet pääasiallisen syyn diabetekseen sairastumiselle. Helsingin yliopisto on käynnistänyt asiasta mittavan kansainvälisen tutkimushankeen, johon osallistuu tutkijoita kuudesta eri maasta, myös Venäjältä.

Liian puhtaat olot

Yksi tutkimuksen päätavoitteista on testata niin sanottua hygieniahypoteesia, jonka mukaan liian puhtaissa oloissa kasvaminen altistaisi autoimmuunisairauksille. Tutkimuksen alkusysäyksenä toimi vertailu, jossa todettiin Venäjän Karjalassa asuvilla koululaisilla olevan parempi vastustuskyky useita tauteja vastaan kuin rajan takana Suomessa asuvilla ikätovereillaan.

Valitettavasti on vain niin, että näitä hyviä uutisia monin verroin suuremman julkisen huomion saavat osakseen aiheet, joissa Suomen oloja ja viranomaisten toimintaa vääristellään.

Venäjän verkossa liikkuessani olen jo pari kertaa törmännyt väitteeseen, jonka mukaan Suomen sosiaaliviranomaiset ottavat venäläisiltä äideiltä väkisin huostaan 16 000 lasta vuodessa. Olen yrittänyt selvittää asiaa, kuka väitteen on laskenut liikkeelle ja kuka sitä pitää yllä, mutta tuloksetta. Niinpä olen päätellyt, että koska Venäjä on suuri maa, siellä pienet luvut eivät tunnu missään. Ja jos kerran halutaan noudattaa Joseph Göbbelsin tunnettuja ohjeita, valheen pitää olla riittävän suuri, jotta sen voisi uskoa todeksi.

Alkio arestissa

Tämän aihepiirin uusin laajennus on Anna O:n tapaus, joka hallitsi Suomea koskevaa venäläistä mediajulkisuutta maaliskuun alkupuolella kokonaisen viikon ajan. Suomen sosiaaliviranomaisten kerrottiin tehneen uuden aluevaltauksen – he pyrkivät anastamaan venäläisiltä äideiltä myös syntymättömät lapset.

Tapauksen käsittely alkoi Venäjän mediassa maaliskuun kuudentena, jolloin Pravda kertoi suomalaisten metsästävän syntymättömiä lapsia. Sen jälkeen helvetti pääsi irti. Venäläisen median asiassa käyttämä kieli oli niin värikästä ja raportointi niin emotionaalista, että sen perusteella on ollut vaikea jälkikäteen päästä perille, mistä oikein oli kysymys.

Venäjällä asia esitettiin näin: Suomen ja Venäjän kansalainen, 27-vuotias Anna O., jonka koko nimi heti kerrottiin Venäjän mediassa, tuli raskaaksi kuukauden tilapäisen seurustelun jälkeen. Raskaus oli hankala, töissä tuli ongelmia ja Anna masentui. Apua saadakseen hän hakeutui lääkäriin, jolle Annan äiti ohimennen mainitsi, että Anna saattaisi lähteä synnyttämään lapsensa Venäjälle.

Pelastava media

Estääkseen tämän, Suomen viranomaiset telkesivät Annan mielisairaalaan. Tämän oltua suljetulla osastolla kolme kuukautta, Venäjän media vihdoin kuuli hänen hätähuutonsa. Tässä vaiheessa Anna oli siinä käsityksessä että hänet pidettäisiin mielisairaalassa, kunnes lapsi olisi syntynyt, minkä jälkeen lapsi otettaisiin pois ja annettaisiin joko isälle tai sijaiskotiin.

Kun Venäjän ykköstelevisio teki Annan tapauksesta raportin, suomalaiset kuitenkin pelästyivät, siirsivät Annan synnytyssairaalaan, missä suomalainen lääkäri totesi hänet lakimiehen läsnä ollessa täysin terveeksi. Näin Anna sai pitää lapsensa, kiitos Venäjän median rohkean ja valppaan toiminnan.

Lopulta asiaan puuttui myös Venäjän ulkoministeriön virallinen edustaja Aleksandr Lukashevitsh. Hän vakuutti, uutistoimisto RIA Novostin mukaan, ettei kysymys missään vaiheessa ollut siitä, otetaanko lapsi pois äidiltä, vaan lapsen väliaikaisesta sijoittamisesta muualle siksi aikaa, kun äiti oli laitoshoidossa. Tälle ei kukaan enää korvaansa lotkauttanut.

Uusi luotettava lähde

Jouduttuaan pois Hymyn päätoimittajan paikalta Sami Lotila on palannut niiden suomalaisten joukkoon, joita Venäjän media mieluusti käyttää hyväkseen omassa raportoinnissaan. Lotilan erikoisalana on Viron olojen arvostelu.

Nettiportaali Regnumin mukaan Lotila syyttää Viron mediaa siitä, että se kuvaa Viron todellisuuden aivan liian valoisaksi. Tasapuolista tietoa Virosta Lotila kertoo etsivänsä suomalaisesta ja muusta ulkomaisesta mediasta. Ulkomaisella medialla hän tarkoittanee venäläistä, mutta epäselväksi jää, mitä tahoja viittaus Suomen mediaan tarkoittaa.

Anna O:n tapauksen varjossa keskustelu kansanedustaja Markku Rossin ja kumppaneiden aloitteesta kieltää Suomessa maakaupat muilta kuin EU:n kansalaisilta, on jäänyt sivummalle. Pientä epätarkkuutta on paljastunut. Kun kansanedustaja Pertti Salolainen oli asiasta kysyttäessä korostanut, että hän kannattaa maakaupoissa vastavuoroisuutta, se oli matkalla jo vääristynyt niin, että hän kannattaa Rossin aloitetta, mikä siis ei pidä paikkaansa.