yle.fi-etusivu

Patologin työpäivä kuluu elävien kanssa

"Se on hyvin visuaalinen, kolmiulotteinen ja mielenkiintoinen maailma." Näin kuvaa patologi Päivi Väre itse työtään, joka monen muun mielestä tuntuu jo ajatuksena lähinnä vastenmieliseltä. Patologin työnkuva on kuitenkin paljon muuta kuin yleensä kuvitellaan.

patologit

Länsi-Pohjan keskussairaalan patologian ylilääkäri Päivi Väre kulkee hieman poikkeuksellisia polkuja. Lääkäriksi valmistuttuaan hän valitsi alakseen patologian, koska arveli, ettei ikänsä puolesta enää kelpaa kirurgiksi.

- Tykkään käsillä tekemisestä, mutta sen verran oli jo ikää, että arvelin, ettei leikkaustoiminta ei varmaan enää käy, kun kädet alkaa täristä. Ja patologian osastolla teen vähemmän vahinkoa, mutta saan tehdä käsillä töitä, Väre perustelee uravalintaansa.

Nyt Väre on viihtynyt työssään jo 17 vuotta eikä loppua näy.

Mikroskoopista löytyy visuaalinen maailma

Kanssaihmisiään Väre kauhistuttaa jatkuvasti, kun kertoo mitä tekee työkseen. Moni nimittäin kuvittelee, että patologi työskentelee päivät pitkät ruumiiden parissa. Tämän ennakkoluulon Väre kuitenkin tyrmää heti.

- 95 prosenttia minun työstäni on elävien kanssa. Vainajia ei ole edes joka päivä, niitä avataan nykyään tosi vähän. Mutta me teemme töitä elävien kanssa eli tutkimme näytteitä, joita ihmisistä otetaan. Naisille ovat tuttuja esimerkiksi papanäytteet. Syöpäpotilaat ja heidän diagnostiikkansa kuuluu työhön myös, patologilla on keskeinen osa siinä, Väre luettelee.

Toisin sanoen patologin työpäivään kuuluu paljon enemmän mikroskooppiin tuijottelua kuin stereotypistä ruumiinavausta.

- Se on hyvin visuaalinen, kolmiulotteinen ja mielenkiintoinen maailma, Väre hymyilee.

Lähteet: Yle Perämeri / Laura Holappa