1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lippujen historia sai vuoden tiedekirja -palkinnon

10 000 euron palkinto on myönnetty Tuomas Teporan teokselle Sinun puolestas elää ja kuolla. Suomen liput, nationalismi ja veriuhri 1917–1945.

Kuva: Yle uutisgrafiikka

Teporan kirjassa kuvataan Suomen historiaa itsenäistymisestä jatkosodan jälkeiseen aikaan. Teoksessa kerrotaan millaisina kansallisina symboleina tai aatteen kuvaajina erilaiset liput ovat toimineet Suomen historiassa.

Nyt palkitussa teoksessa tarkasteltavaa aikakautta ja sen poliittista historiaa on tutkittu paljon, mutta lippujen kautta avautuva näkökulma ajanjakson poliittisiin ja aatteellisiin virtauksiin on palkintoraadin mukaan tuore.

Raadin mukaan Tepora onnistuu myös esittämään havainnollisesti kuinka lippuihin liittyvät tunnekokemukset rakentuvat.

Kunniamaininta puheenvuorolle uskonnosta

Tieteelllisten seurain valtuuskunnan ja Suomen tiedekustantajien liiton myöntämän kunniamaininnan sai puolestaan professori Juha Sihvola teoksesta Maailmankansalaisten uskonto.

Palkintoraadin mukaan Sihvolan kirja on monitieteellisen uran tehneen intellektuellin arvokas puheenvuoro uskonnon muuttuvista merkityksistä ja rooleista. Kirja hahmottaa eettisen kartaston keskustelulle siitä, millainen suvaitsevaisuus on nykypäivänä mahdollista.