1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Elokuvan henki luodaan Kuopiossa

Kuopiolaispoliisi Marko Kilven kirjaan pohjautuvaa Elävien kirjoihin -elokuvaa on kuvattu tällä viikolla Kuopiossa. Elokuvan pääroolia näyttelevä Mikko Leppilampi on saanut Kilveltä vinkkejä siitä, miten oikea poliisi eri tilanteissa toimisi.

Kuva: Yle / Toni Pitkänen

Elävien kirjoihin -elokuvan tekijät tähtinäyttelijöineen ovat värittäneet tällä viikolla Kuopion katukuvaa. Kuopiolaispoliisi Marko Kilven kirjaan pohjaavaa elokuvaa kuvataan kaupungissa vain neljä päivää, joten tahti on ollut tiivis. Näyttelijä Mikko Leppilammelle Kuopio-päivillä on tärkeä merkitys elokuvan hengen luomisessa.

Vanhempaa konstaapelia Olli Repoa näyttelevä Leppilampi pitää tärkeänä sitä, että kuvaukset nimenomaan alkoivat Kuopiosta.

- Kuopiota ei alleviivata kirjassa sen enempää kuin elokuvassakaan, mutta elokuvan hengelle ja sisällölle on tärkeää se, että tarinan lähtöpaikka eli tämä kaupunki näkyy elokuvassa. Itselleni näyttelijänä on olennaista se, että olemme heti aluksi menneet pääkallopaikalle ja ammentaneet niitä tunnelmia, joita elokuva kaipaa, Leppilampi sanoo.

Marko Kilvelle palkitun Elävien kirjoihin -teoksen muuttuminen elokuvaksi on unelmien täyttymys. Tarinan isä itse on ollut elokuvanteossa mukana koko ajan, mutta lupaus olla puuttumatta elokuvan tarinaan on pitänyt.

- En ole mustasukkainen tarinasta vaan elokuva on näiden ihmisten tulkintaa. Ohjaaja tekee oman tulkintansa, käsikirjoittaja omansa ja kuvaaja omansa, ja minusta on vain hyvä, että tarina lähtee elämään omaa elämäänsä, pohtii Kilpi.

Sisäpiirin vinkkejä näyttelijöille

Enemmän kuin kirjailijana, Kilpi on ollut kuvauksissa mukana poliisina ja antanut näyttelijöille vinkkejä siitä, miten poliisi missäkin tilanteessa luontevasti toimisi.

- Markon kanssa juttelemme kuvausten aikana niin paljon kuin ehdimme. Kysyn, miten toimia tilanteissa ja meneekö kaikki oikein. Myös poliisin työn teknisissä asioissa on paljon läpikäymistä, kertoo Leppilampi, joka esiintyy nyt kuvauksissa Härmä-elokuvan jälkeen kymmenisen kiloa hoikempana, lyhytpartaisena ja siilitukkaisena.

Huumetutkija Elias Kaskea näyttelevä Pirkka-Pekka Petelius kehuu Kilven tekstiä.

- Heti näkee, että tekstin takana on ihminen, joka tuntee poliisin maailman, sanoo Petelius.

Kirjailija tekee haastavan poliisin roolin

Elävien kirjoihin valmistuu noin 1,3 miljoonan euron budjetilla. Kuopiossa kuvauspäiviä on vain neljä, sillä pääosa elokuvantekijöistä asuu Helsingissä ja matkapäivät ovat kalliita. Tukea elokuva on saanut 630 000 eruoa elokuvasäätiöltä ja muutamia kymmeniä tuhansia Kuopion kaupungilta.

Kaupungille elokuvan tukeminen on osa Kuopio-brändin luomista. Elokuvan toisen tuottajan Marko Antilan mukaan myös paikallisia yrityksiä on mukana tukemassa elokuvaa.

Elokuvatiimiin kuuluu Kuopiossa noin 40 tekijää, ja lisäksi lähinnä paikallisia avustajia on satakunta. Kilven avustuksella avustajiksi on saatu myös kuopiolaisia poliiseja sekä poliisikalustoa. Kilvellä itselläänkin on elokuvassa pieni rooli.

- Näyttelin haastavan luonneroolin poliisina, Kilpi naurahtaa.

Paikallista väriä on myös itse kuvaustiimissä, jossa ohjaajan assistenttina työskentelee Joroisista lähtenyt Laura Sutinen. Hän toimii kuvauksissa ohjaaja Aku Louhimiehen oikeana kätenä.

- Tuntuu hyvältä kuvata elokuvaa vanhassa tutussa Kuopiossa, ja muutoinkin on hyvä, että elokuvia tuodaan kuvattavaksi myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, miettii Laura Sutinen.

Kaskessa ja Peteliuksessa paljon samaa

Elokuva kertoo ennen kaikkea huumekuningatar Piken tarinaa. Pikeä näyttelee Jessica Grabowsky. Ohjaaja Aku Louhimies haluaa nähdä tarinan sen ankaruudesta huolimatta myönteisenä.

- Se on tarina tämän päivän ihmisistä, ennen kaikkea rakkaudesta ja selviytymisestä, sanoo Louhimies.

Pirkka-Pekka Petelius puolestaan koki oman roolinsa huumepoliisi Elias Kaskena itselleen sopivaksi.

- Rooli tuntui kuin tehdyltä minulle. Elias Kasken elämäntilanne ja luonnekin on monilta osin samanlainen kuin minulla. Hän on esimerkiksi pedantti ja pitää kotinsa siistinä, kertoo Petelius ja tunnustaa itsekin olevansa järjestyksen ihminen.

- Lisäksi Kaski osaa kuunnella ihmisiä. Vaatimatta, pakottamatta, tivaamatta ja väkivaltaa käyttämättä hän saa ihmisistä paljon irti ja siinä on hänen arvonsa poliisina, Petelius kuvailee.

Kuvaukset päättyvät perjantain ja lauantain vastaisena yönä, viimeinen kuvauspaikka on Puijolla.