1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Revontulten luultiin polttavan hiukset päästä

Ihminen on kautta aikojen keksinyt selityksiä ilmiöille, joiden syystä tai merkityksestä ei ole oikeaa tietoa. Revontuliin on liittynyt eri puolilla Suomea monenlaisia uskomuksia. Niiden on muun muassa uskottu liittyvän tulivuorten purkauksiin.

luonto
Revontulet
Jukka-Pekka Räsänen

Revontulista on käytetty Suomessa monia eri nimityksiä: taivaan valkeat, pohjoinen palaa, pohjoinen riehuu, pohjoinen leimahtelee, pohjoinen seilaa, pohjan valot, pohjan palot, rutjat tai Ruijan valkeat.

Tietoisuus revontulien syntyperästä vahvistui suomalaisille vasta 1960-1970-luvulla, kertoo kajaanilainen tähtitieteen harrastaja ja Kajaanin Planeetan kunniajäsen Martti Rintala. Siihen mennessä suomalaiset ovat keksineet jos jonkinlaisia selityksiä ja uskomuksia ilmiölle.

- Revontulet on hyvä esimerkki siitä, että kansanuskomukset ja tiede voivat elää rinnakkain. Kansan suussa kulkeva perintötieto onkin melkein kulttuuria, sanoo Rintala.

Hartolassa on muinoin ajateltu, että Pohjan ukko polttaa piippua, kun revontulet näkyvät. Mikkelissä taas on uskottu, että revontulet syntyvät siitä, kun rikas lappalainen ajaa tuntureilla poroillaan ja porojen valjaat välkehtivät eri väreissä.

Revontulien on myös luultu olevan jonkinlaisia heijastuksia jäävuorista. Sotkamossa on elänyt uskomus, jonka mukaan revontulet ovat tulivuoren purkauksista heijastuva kuvajainen.

- Kun ei tiedetä, niin niille keksitään kansanomaisia selvityksiä. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa sanottiin: ”_Kun pohjoinen oikke kovasti palaa, on jossain tulivuor' ruvenna palamaan_”, kertoo Rintala.

Ei viheltämistä eikä kolinaa

Suomalaisten revontuliuskomuksiin liittyy myös käyttäytymissääntöjä. Viheltäminen uskottiin aiheuttavan sen, että revontulet alkavat välkehtiä aivan ihmisen vierellä.

On uskottu, että revontulet tulevat kohti, jos kolisee

Martti Rintala

- Ei saanut viheltää revontulien aikana, niihin tuli suhtautua varoen. Vanhemmat ihmiset ovat pelänneet revontulia. On uskottu, että revontulet tulevat kohti, jos kolisee, sanoo Rintala.

Lapissa on varoiteltu lapsia, että kelkkamäessä mekastaminen tai viheltäminen aiheuttaa kuumat paikat: "Muuten net hurahtavat pään yli niin matalta, että polttavat tukan päästä."

- Saamelaisten keskuudessa onkin erinomaisia kertomuksia, koska siellä revontulinäkymät ovat lähes jokapäiväisiä, sanoo Martti Rintala.

Lue seuraavaksi