Merkelin värikäs tie Euroopan valtiattareksi

Entinen itäsaksalainen pastorin tytär hymyilee ujosti. Hänet on hetki sitten nimitetty Kohlin hallituksen naisasia- ja nuorisoministeriksi. Kiintiöministeri, tietävät kaikki. Eletään vuotta 1991. Kahdeksan vuotta myöhemmin Angela Merkel tekee isänmurhan.

Ulkomaat
Tuolloinen sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Matthias Platzeck ja Angela Merkel skoolaavat vaalivoiton kunniaksi 18.5.2005.
Tuolloinen sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Matthias Platzeck ja Angela Merkel skoolaavat vaalivoiton kunniaksi 18.5.2005.EPA / Tim Brakemeier

Hän kirjoittaa Frankfurter Allgemeine Zeitung -sanomalehteen avoimen kirjeen ja kehottaa Saksojen yhdistäjää Helmut Kohlia vetäytymään syrjään puolueen, CDU:n, toiminnasta.

Kului alle kuukausi, ja Saksan politiikan suurhahmo oli CDU:n entinen kunniapuheenjohtaja.

Kului toinen kuukausi, ja CDU:n puheenjohtaja Wolfgang Schäuble oli pakotettu eroamaan. Herrat olivat sekaantuneet hämärään puoluerahoitukseen.

Tie rouvalle oli auki. Tie valtaan.

DDR:n varovainen huippuoppilas

Merkel ohjaa usein vastustajansa toistensa kimppuun. Hän on myös valmis muuttamaan tavoitteitaan, jos tarve vaatii.

Gero Neugebauer, politiikan tutkija

Angela Merkel (o.s. Kasner) muutti vuonna 1954 Hampurista Itä-Saksaan.

Yhden tarinan mukaan tämä oli viimeinen kerta, jolloin Merkel ei ollut vaikuttamassa itseään koskeviin ratkaisuihin. Pikku-Angela oli nimittäin muuttohetkellä runsaan kolmen viikon ikäinen.

Kasnerit päättivät lähteä sosialistiseen DDR:ään, koska perheen isä, pastori Horst Kasner, katsoi velvollisuudekseen viedä jumalan sanaa ateistiseen valtioon.

Angela Merkel itse pysytteli syrjässä poliittisesta toiminnasta. Hän oli ahkera ja erittäin hyvin menestyvä oppilas, joka valitsi alakseen kemian ja fysiikan. Tiedenaisen tausta näkyy vielä nykyäänkin tohtori Merkelin tavassa tehdä politiikkaa.

Kun muut juoksevat lujaa, Merkel pohtii tykönään ongelmiin liittyviä ratkaisumalleja. Monet kutsuvat sitä jahkailuksi. Monet on tiputettu tylysti todellisuuteen yhdellä hyvin ajoitetulla iskulla.

Enää kukaan ei aliarvioi Angela Merkeliä. Siihen ei yksinkertaisesti ole varaa. Merkelistä on tullut Euroopan ylivoimaisesti vaikutusvaltaisin poliitikko.

Ystävillä suu supussa

Toista kertaa naimisissa oleva lapseton Merkel pitää siviilielämänsä kokonaan poissa julkisuudesta. Hän asuu aviomiehensä, Humboldtin yliopiston fysiikan professorin Joachim Sauerin kanssa Berliinin keskustassa sijaitsevassa kerrostalossa.

Yhteishaastatteluja on turha pyytää. Pääkaupungissa ei liiku Merkelin kotioloista tai mahdollisista vapaa-ajan harrastuksista edes minkäänlaisia juoruja. Intiimein tiedetty tarina on se, että kesäasunnossaan liittokansleri hemmottelee miestään leipomalla tälle joskus lauantai-aamuisin piparkakkuja.

Merkelin lähipiiriin päästäkseen täytyykin täyttää kaksi ehtoa. Älyä ja luotettavuutta on löydyttävä paljon, jälkimmäistä vielä enemmän.

Kotimaassa järjestely toimii, mutta ulkomailla ei. Siitä Merkel sai ilkeän opetuksen vuoden 2006 pääsiäislomallaan.

Alastonmallina brittilehdessä

Tuore liittokansleri matkusti tuolloin miehensä kanssa Italiaan Ischian saarelle lomailemaan. Pulahdus hotellin uima-altaaseen sujui vielä hyvin, mutta sen jälkeen 51-vuotias mahtinainen joutui julkisen nöyryytyksen kohteeksi.

Liittokansleri riisui märkää uimapukuaan kylpytakkinsa suojissa. Pahaksi onneksi takin vyö teki tepposet. Helma jäi roikkumaan selän päälle.

Ja kuinka ollakaan, paikalla oli väijymässä myös paparazzi kameroineen. Parin päivän kuluttua englantilainen iltapäivälehti julkaisi valokuvan Saksan liittokanslerin paljaasta pyllystä. Pilkkalauseiden kera.

Merkel itse ei tietenkään koskaan kommentoinut asiaa julkisesti, mutta se tiedetään, että Berliinistä singahteli tapahtuneen jälkeen vihaisia viestejä saarivaltioon.

Yksikään saksalaislehti ei puolestaan julkaissut kuvaa. Korrekti myötätunto oli nolatun keski-ikäisen naisen puolella.

Vallanhaluinen taktikko

- Kovapintainen, luonnehtii Berliinin Freie Universitätin politiikan tutkija Gero Neugebauer Merkeliä.

Neugebauer pitää konservatiivista Merkeliä myös äärimmäisen pragmaattisena, käytännönläheisenä poliitikkona - ei suurena idealistina.

- Hän saa ajettua asiat haluamaansa suuntaan. Poliittiset vastustajansa hän ohjaa usein toistensa kimppuun. Ja hän on myös valmis muuttamaan tavoitteitaan, mikäli tarve niin vaatii, sanoo tohtori Neugebauer.

Esimerkkejä löytyy. Syksyllä 2010 Merkelin hallitus päätti jatkaa Saksan ydinvoimaloiden käyttöikää. Sitten tuli Fukushima ja hallitus hävisi epäsuositun energiapolitiikkansa takia tärkeitä osavaltiovaaleja.

Niinpä Merkel teki täyskäännöksen. Saksalaiset ydinvoimalat pistetäänkin kymmenen vuoden kuluttua pakettiin. Vanhimmat yksiköt ajettiin alas saman tien.

Mitä Merkel toiminnallaan oikein haluaa, kysyttiin entiseltä liittokanslerilta Helmut Kohlilta.

- Valtaa, tuhahti Kohl. - Pelkkää valtaa.

Sammakkonaisen kosto?

Merkelin toinen täydellinen poliittinen takinkääntö nähtiin helmikuussa 2012. Hän vastusti jyrkästi Joachim Gauckin valintaa Saksan liittopresidentiksi.

Sitten kohtalo puuttui peliin hallituskumppani FDP:n puheenjohtajan Philip Röslerin muodossa. Rösler nimittäin vedätti Merkeliä kunnolla.

Liberaalijohtaja ilmoitti täysin yllättäen yöllisissä neuvotteluissa menneensä opposition ehdokkaan Gauckin taakse. Merkel oli ota tai jätä -tilanteessa. Panoksena oli porvarihallituksen tulevaisuus.

Merkel joutui lopulta taipumaan, ja Rösler otti tilanteesta kaiken irti. Hän pullisteli lehdistölle voitostaan, Saksa tarvitsee edelleen kannatuksensa romahduttanutta liberaalipuoluetta.

Rösler humaltui menestyksestään niin paljon, että hän alkoi jopa tehdä pilkkaa liittokanslerista.

- Kun sammakon laittaa kylmään veteen, se ei huomaa, jos vettä alkaa lämmittää pikku hiljaa. Ei ennen kuin se on liian myöhäistä, naureskeli Rösler television myöhäisillan keskusteluohjelmassa.

Seuraavana päivänä Rösler sai puhelinsoiton liittokanslerinvirastosta. Hyväntuulinen Merkel - näin kerrottiin - halusi onnitella Rösleriä tämän syntymäpäivästä, vaikka tasavuosista ei ollutkaan kyse.

Merkel ei siis ollut vielä nähnyt televisio-ohjelmaa, kirjoittivat saksalaislehdet.

Tai sitten oli. Vietnamista sylilapsena Saksaan adoptoitu Rösler ei itsekään tiedä oikeaa syntymäpäiväänsä.

Tavoitteena saksalainen Eurooppa

Angela Merkelin toiminta eurokriisin hoidossa on nostanut hänen pisteitään sekä kotimaassa että ulkomailla. Jopa ranskalaiset luottavat kaikkein eniten juuri Saksan liittokanslerin kykyyn selvittää maanosan talousongelmat.

Merkel opastaa totiseen tyyliinsä muuta Eurooppaa harrastamaan vakaata saksalaista talouspolitiikkaa. Tylsää, mutta turvallista.

Suosionsa huipulla oleva Merkel pysyy otsikoissa vielä pitkään. Hänellä on hyvät mahdollisuudet tulla uudelleen valituksi ensi vuoden parlamenttivaaleissa.

Merkel on keskinkertainen puhuja, eikä missään nimessä mikään kansanvillitsijä. Itse asiassa hänen poliittinen kampanjointinsa vaalien alla on mielikuvituksettomuudessaan lähes piinallista seurattavaa.

Hän edustaa konservatiivisia arvoja ja ymmärtää liike-elämän tarpeita. Hän kuuntelee kansaa tarkalla korvalla ja menee sen luokse tarpeen niin vaatiessa sosiaalidemokraattien vasemmalta puolelta.

Hän ei ole poliittinen tuuliviiri, mutta tuntuu silti tekevän kaikkensa pysyäkseen vallassa. Spree-joen varrella Berliinin liittokanslerinvirastossa pitääkin majaa tällä hetkellä nainen, joka on saavuttanut politiikassa oikeastaan kaiken mahdollisen.

Lähteet: Yle Uutiset / Pauli Lahti, Berliini