Eksoten alijäämä kasvoi

Tiukasta taloudenpidosta huolimatta Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on pystynyt hoitamaan kunnilta saamansa tehtävät kysyntää vastaavalla tavalla. Kovin pitkään piirin toiminta ei kuitenkaan enää kestä vastaavanlaisia alijäämiä.

Teksti-TV Etelä-Karjala

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin viime vuoden tulos on korjattuakin talousarviota heikompi. Budjetin alijäämä on 9,2 miljoonaa euroa, eli 600 000 euroa viime syksynä tarkistettua talousarviota suurempi.

Talousarvion ylittämiseen vaikutti mm. kertaluonteinen KVTES:n muutoksesta johtuva lomapalkkavelan kirjaustavan muutos. Eksoten toimintakulujen kokonaismäärä oli 380 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 3,6 %.

Eksoten toinen toimintavuosi sujui ilman suuria yllätyksiä. Eksote pystyi hoitamaan tehtävänsä kysyntää vastaavalla tavalla. Sekä hoito- että palvelutakuu toteutuivat ilman suuria ongelmia.

Alijäämät voivat vaikuttaa palvelutasoon

Toimitusjohtaja Pentti Itkosen mukaan kuntien kanssa neuvotellaan parhaillaan piirin kahden ensimmäisen toimintavuoden alijäämien kattamisesta. Itkosen mukaan vastaavanlainen kehitys ei voi jatkua pitkään.

- Jos tällä kustannustasolla jatketaan useampi vuosi, niin sitten on pakosti edessä palveluiden leikkaamisia, Itkonen sanoo.

Hänen mukaansa suunnitelmia toimintakulujen kasvun hillitsemiseksi on jo tehty ja uusia säästökohteita pohditaan koko ajan.

- Tarkastellaan mm. toimitiloja, pohditaan teknologian hyödyntämistä ja katostaan tarkemmin minkälasita henkilökuntaa palkattaan minnekin, toimitusjohtaja Pentti Itkonen sanoo.

Lähteet: Yle Etelä-Karjala