Espanjalaisnunnaa epäillään vauvojen sieppaamisesta

80-vuotias nunna on saanut Espanjassa syytteen vauvojen sieppauksista. Kyseessä on ensimmäinen syyte laajassa skandaalissa, joka on kuohuttanut maata jo pitkään. Espanjassa epäillään, että vauvoja varastettiin synnytysklinikoilta useiden vuosikymmenien ajan. Epäilyjen mukaan vauvat myytiin adoptioitaviksi ja äideille valehdeltiin lapsen syntyneen kuolleena.

Ulkomaat

Sieppaussyytteen saanut sisar María Gomez Valbuena oli aikoinaan lapsettomien pariskuntien toivo, sillä hän pystyi korvausta vastaan hankkimaan adoptiovauvoja ohi byrokratian.

Nyt kuitenkin epäillään, että sisar María varasti välittämänsä vauvat äideiltä, jotka olivat usein nuoria ja aviottomia. 80-vuotias nunna on ensimmäinen, joka on saanut syytteen Espanjaa vuosia puhuttaneessa skandaalissa.

Sisar María työskenteli yhteistyössä yhä elossa olevan gynekologin kanssa. Lääkäri ei ole kuulusteluissa kuitenkaan valaissut asiaa, eikä potilasdokumentteja löydy. Syytteeseen johtaa kuitenkin tapaus, jossa biologinen äiti, adoptioisä ja aikuinen tytär yhdessä aikovat todistaa vanhaa nunnaa vastaan. Heidän dna-testinsä tulos julkistettiin viime vuonna suorassa Antena tres -kanavan tv-ohjelmassa.

Sisar María vakuuttaa olevansa viaton. Katolinen kirkko ei ole kommentoinut asiaa. Espanjassa toimii edelleen nunnien tai pappien johtamia yksityissairaaloita.

Vauvasieppauksia tehtiin ehkä vuosikymmeniä

Kyseessä ei ole yksittäistapaus, sillä moni uskoo, että vastaavaa tapahtui kautta Espanjan sekä Francon diktatuurikaudella että sen jälkeen ainakin 1990-luvulle asti.

Eri puolilla Espanjaa on tehty syyttäjäviranomaisille lähes 1 500 kantelua, joissa pyydetään tutkimaan syntyikö kuolleeksi ilmoitettu vauva todella kuolleena vai valehdeltiinko äidille ja myytiinkö vauva todellisuudessa adoptiovanhemmille.

On jo ilmennyt tapauksia, joissa epäilyt ovat osoittautuneet oikeiksi ja biologinen äiti on löytänyt synnytyksessä menettämänsä lapsen vuosien jälkeen internetin ja dna-testin avulla.

Myös eräitä kuolleiksi merkittyjen vauvojen hautoja on avattu, ja osa niistä on ollut tyhjiä. Kanteita ajavien yhdistysten mukaan syntymä- ja kuolintodistuksia on väärennetty.

Syyttäjäviranomaisten mukaan asiassa on kuitenkin vaikea nostaa oikeusjuttuja, sillä tapaukset ovat vanhoja. Osa kanteista on jo hylätty, mutta Espanjan oikeusministeriö lupaa, että hallitus tukee kanteiden tutkintaa.

Lähteet: Yle Uutiset / Jyrki Palo, Madrid