Lemmikki unohtuu, kun viina vie ja rahat loppuvat

Lemmikkieläinten huostaanotot ovat lisääntyneet Etelä-Savossa. Viime vuonna joka viides löytöeläintaloon tullut lemmikki oli otettu huostaan joko poliisin tai eläinlääkärin toimesta.

Kuva: Yle

Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Ismo Laanti kertoo, että huostaanottojen taustalla on hyvin usein alkoholi.

- Viime laman aikaan eläinten huono kohtelu lisääntyi huomattavasti. Ihmisten taloudellinen ahdinko ajaa tarttumaan pulloon ja silloin lemmikin tarpeet monesti unohtuvat.

Laanti odottaakin huolestuneena tämän hetkisen taloustilanteen heijastumista lemmikkeihin.

- Viime vuonna joka viides löytöeläintaloon tullut eläin oli huostaanotettu. Luku on isompi kuin vuotta aiemmin ja tilanne näyttää vaan pahenevan.

Myös omistajan sairastuminen on yleinen syy lemmikin huostaanottoon. Silti suurin osa löytöeläintalolle tulevista eläimistä on karkureita.

Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen löytöeläintaloon tuli viime vuonna 280 lemmikkiä. Näistä suurin osa, 170 oli kissoja. Koiria löytöeläintalo majoitti reilut sata. Liki puolet lemmikeistä löysi tiensä omiin koteihin ja alle puolet saivat vuoden aikana uuden kodin. Osa eläimistä jouduttiin lopettamaan huonon kunnon vuoksi.