Blu-Ray kasvattaa suosiotaan - DVD-myynti laskee

DVD-tallenteiden myynti jatkaa laskuaan. Syynä ovat muun muassa elokuvien laiton lataaminen netistä sekä laillisten palveluiden lisääntynyt suosio. Blu-Ray-tallenteiden suosio sen sijaan kasvaa koko ajan.

kulttuuri
Blu-ray elokuvat ovat hiljalleen valtaamassa alaa DVD-levyiltä kauppojen hyllyissä.YLE / Hannu Rekilä

DVD-tallenteiden kuten elokuvien myynti on vähentynyt maailmanlaajuisesti jo vuosia. Suomessa DVD-tallenteita myytiin parhaimmillaan neljä vuotta sitten yli 12,5 miljoonaa kappaletta. Suomen elokuvatoimistojen liiton tilastojen mukaan viime vuonna DVD-levyjen myynti tipahti kymmeneen miljoonaan kappaleeseen.

- Asiakkaat ovat entistä enemmän kiinnostuneita uusista elokuvista, jolloin muu tarjonta ei kiinnosta enää samalla tavalla. Sama ilmiö on ollut elokuvateattereissa eli kiinnostava uusi elokuva vetää yleisöä, mutta jos sellaista ei ole tarjota, niin yleisöäkään ei ole, kertoo toiminnanjohtaja Tero Koistinen.

DVD-elokuvien menekin tippumiseen ovat vaikuttaneet myös piratismi sekä uusien laillisten palveluiden kasvava suosio.

- Nähtävissä on myös sukupolviero, että missä määrin halutaan omistaa elokuvia ja missä määrin halutaan vain katsella niitä.

Parempi kuvanlaatu kiinnostaa

Kuluttajat haluavat nauttia elokuvansa aiempaa paremmalla kuvan ja äänenlaadulla, sillä niitä tarjoavien Blu-Ray-tallenteiden myynti on kasvanut. Niitä ostettiin viime vuonna yli 900 000 kappaletta, mikä on kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin.

- Blu-Ray on koko ajan kasvattanut markkinaosuuttaan, vaikka se edelleenkin on suhteellisen pieni verrattuna DVD:hen, sanoo Tero Koistinen.

Hänen mukaansa Blu-Rayn suosion kasvua määrittää se, miten kotitalouksissa uusitaan laitteita HD-kuvan toistamiseen.

- Blu-Ray osoittaa, että kohti parempaa kuvanlaatua tässä mennään.

Lähteet: YLE Uutiset / Ville Vedenpää