1. yle.fi
  2. Uutiset

Siemens kiistää metroneuvottelujen kariutumisen

Siemens kummeksuu HKL:n näkemystä, jonka mukaan neuvottelut puoliautomaattimetron toimittamisesta olisivat kariutuneet. Siemensin toimitusjohtajan Martti Kohtasen mukaan HKL ei ole tiedottanut asiasta heille virallisesti.

Kotimaan uutiset

HKL:n toimitusjohtaja Matti Lahdenranta ilmoitti tiistaina, että HKL ja Siemens eivät päässeet yhteisymmärrykseen puoliautomaattimetron hinnasta ja työn teknisestä toteutuksesta. Kiistaa aiheuttivat etenkin metron automatisointiin liittyvät turvallisuuskysymykset.

HKL vaati, että mikäli Siemens olisi toteuttanut Helsingin metron automatisoinnin, olisi sillä pitänyt olla laaja vastuu metron turvallisuudesta. Siemensin tulkinnan mukaan vastuu junaturvallisuudesta ei kuulu yhtiölle.

Nämä tulkintaerot johtivat Lahdenrannan mukaan siihen, että luvassa saattaa olla jopa uusi tarjouskierros koko automaattimetrosta. Aikataulukiireiden vuoksi se lienee mahdotonta, joten metron automatisoinnin sijaan nyt uusitaan vain metron kulunvalvonta.

Siemensin toimitusjohtaja Martti Kohtanen pitää väitteitä neuvottelujen päättymisestä olemattonina. Siemens on edelleen valmis jatkamaan metroneuvotteluja.

- Minulla ei ole tänä aamuna olemassa kirjallista tietoa siitä että neuvottelut puoliautomaattimetrosta olisivat tuloksettomina päättyneet.

Kohtasen mukaan puoliautomaattinen metromalli on vielä mahdollista toteuttaa alkuperäisen aikataulun puitteissa. Järjestelmän pitäisi olla valmis samaan aikaan kuin Länsimetron eli 2015 loppupuolella.

Mikäli osapuolet päätyvät täysautomaattiseen metroon, metro valmistuisi Siemensin mukaan aikaisintaan vuonna 2017.

Lähteet: Yle Helsinki

Lue seuraavaksi