1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suklaa

Pitkäperjantai menee kakkua tehdessä

Pääsiäisenä on aikaa. Silloin kannattaa tehdä kakku jonka valmistamiseen menee koko päivä. Appelsiinilla saat kakkuun pääsiäisen makua ja näköä. Suklaasta saat rakennettua pajua muistuttavat koristeet.

Kuva: Yle / Juha Mäntykenttä

Raikkaan pääsiäiskakun yllätys on vanilijainen riisitäyte. Toisiinsa kietoutuneiden oksien lomasta pilkistävät suloiset pajunkissat.

Keväinen pajukakku

Brownies-pohja

125 g voita

75 g tummaa suklaata

2 dl sokeria

hyppysellinen suolaa

1 tl vaniljasokeria

2 kananmunaa

2 dl vehnäjauhoja

Kostutus

n. ½ dl appelsiinimehua

Vanilja-riisitäyte

1 ½ dl puuroriisiä

8 dl vettä (riisin keittämiseen)

¼ tl suolaa

5 liivatelehtiä

2 dl vispikermaa

500 g Vanilla-vaniljakastiketta

¾ dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

3 rkl vettä

Kiille

3 liivatelehteä

3 dl appelsiinimehua (3 appelsiiniä)

½ dl sitruunamehua

1 rkl sokeria

Suklaakoristeet

75 g tummaa suklaata

25 g valkoista suklaata

Laita irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm) leivinpaperi. Voitele reunuksen alaosa margariinilla tai voilla.

Sulata voi. Lisää suklaapalat voisulaan. Sekoita tasaiseksi. Lisää sokeri, suola ja vaniljasokeri. Sekoita munat joukkoon. Lisää vehnäjauhot siivilän läpi. Kaada taikina vuokaan.

Paista 175 asteessa 15 minuuttia uunin keskitasolla. Anna jäähtyä kakkupohja.

Imeytä pohjaan kostuke.

Huuhtele puuroriisi. Keitä kypsäksi. Jäähdytä riisi kylmällä vedellä.

Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita vaahtoon vaniljakastike, sokeri, vaniljasokeri ja puuroriisi. Sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen ja lisää hiukan jäähtyneenä täytteeseen.

Sekoita täytettä, kunnes se hieman paksuuntuu. Kaada sen jälkeen vuokaan. Hyydytä jääkaapissa n. 3 tuntia.

Laita kiillettä varten liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Purista appelsiineista mehu, samoin sitruunasta. Mittaa kattilaan 1 dl appelsiini-sitruunamehua ja sokeri. Kiehauta ja sulata joukkoon liivatelehdet. Anna jäähtyä haaleaksi. Kaada täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa 3 tuntia.

Irrota reunus ja laita koristele suklaa-pajukranssilla.

Pajukranssi

Leikkaa talouspaperin hylsy pituussuunnassa kahtia. Aseta hylsy pituussuunnassa kahtia. Aseta hylsypuolikkaat vierekkäin leikkuulaudalle. Leikkaa leivinpaperista iso pala. Taita se kahtia. Aseta leivinpaperi puolikkaiden päälle siten, että taitoskohta tulee hylsyjen väliin.

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä. Sekoittele välillä. Kaada suklaa pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla, jonka aukon koko on noin 3 mm. Voit pursottaa myös pakastuspussilla, jonka kulmaan leikkaat pienen aukon.

Pursota leivinpaperialustan päälle kaarevia oksia ja sivuhaaroja muutaman sentin päähän toisistaan. Pursota valkosuklaalla pieniä ulokkeita pajunkissoiksi. Nosta leikkuulauta jääkaappiin 10 minuutiksi, jotta suklaa jähmettyy.

Muodosta pajukranssi asettelemalla oksia limittäin kakun päälle.

VINKKI:

Pohjan voit tehdä myös keksipohjana. Murskaa 200 g Domino-keksejä ja sekoita joukkoon 50 g margariini- tai voisulaa.

Kakusta saa kiillettä vaihtamalla erilaisia versioita vuodenaikaan ja teemaan sopivaksi. Kesällä voi hyödyntää tuoreita marjoja. Marjasosetta laitetaan samassa suhteessa kuin appelsiini-sitruunamehua.

Kiilteen tekemiseen sopivat myös kaupan mehukeitot.

Yksinkertaisempi toteutusvaihtoehto on pursottaa suklaa oksistoksi suoraan kiilteen päälle. Pursotus kannattaa tehdä vasta tarjoilupäivänä, jotta suklaa ei muutu kostean näköiseksi.