1. yle.fi
  2. Uutiset

Viisareita käännettiin taas viikonloppuna

Kesäaika alkoi viikonloppuna lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Monen mieltä ja elimistöä rassaava kesäaikaan siirtyminen on määritelty EU-tasolla. Kellonajan viilaus vaikuttaa muun muassa junien aikatauluihin.

junat
Päivätorkut tekevät hyvää itsekullekinYLE Lahti

Kelloja siirrettiin tunti eteenpäin sunnuntaina 25. maaliskuuta aamuyöllä kello 3.00. Kesä- ja normaaliajan käyttö on yhtenäinen ja pysyvä käytäntö Euroopan unionissa. Suomessa siitä on säädetty asetuksella, joka perustuu EU:n direktiiviin.

Kelloja siirretään jäsenmaissa samoina päivinä ja samalla kellonlyömällä nollameridiaanin ajan eli kansainvälisen normaaliajan mukaan. Samanaikaisuus on tärkeää erityisesti kansainvälisen juna- ja lentoliikenteen vuoksi. Päivät ovat aina maaliskuun ja lokakuun viimeinen sunnuntai.

Normaaliaikaan palataan sunnuntaina 28. lokakuuta. Silloin kellon viisareita käännetään tunti taaksepäin klo 4.00.

Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa vuodesta 1981 lähtien. Tätä ennen kesäaikaa oli kokeiltu vuonna 1942.

Junamatkustajan pitää tarkistaa aikataulut

Kesäaikaan siirtyminen vaikutti joidenkin kauko- ja lähijunien kulkuun. Myös Allegro-junien aikataulut muuttuivat.

Kellojen siirtämisen jälkeen kaukoliikenteen kymmenen yöjunaa kulkee normaalia aikataulua myöhäisemmässä poikkeusaikataulussa. Osa junista saapuu kuitenkin määräasemalle normaaliin aikaan.

Poikkeusaikataulut aiheuttavat joitakin muutoksia myös yöjunien jatkoyhteyksiin. Esimerkiksi kahdesta pohjoisesta lähtevästä yöjunasta ei ole yhteyttä Tampereelta Turun satamaan laivoille kello 5.56 lähtevään junaan.

Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä ennen klo 3:a lähtevät junat ajetaan pääsääntöisesti normaaliajan mukaan ja klo 3:n jälkeen lähtevät lähijunat kesäajan mukaan. Kaukoliikenteen poikkeusaikataulut ja Allegro-junien aikataulumuutokset näkyvät matkahaussa VR:n nettisivuilla.

Lähteet: Yle Keski-Suomi

Lue seuraavaksi