Gynekologit puhuvat liian vähän seksistä

Gynekologien pitäisi puhua enemmän seksistä. Tähän lopputulokseen on tullut Chicagon yliopiston tutkijaryhmä, joka kartoitti gynekologien ja potilaiden välisiä keskusteluja.

terveys

Tyydyttävän seksielämän on osoitettu olevan erittäin tärkeää yleisen hyvinvoinnin kannalta. Tästä huolimatta gynekologit eivät ota seksielämän laatua puheeksi läheskään tarpeeksi usein. Seksistä kyllä puhutaan, mutta määrällinen arviointi ei kerro sitä, millaiseksi nainen seksielämänsä kokee ja mitä se hänelle antaa. Seksielämän muutokset voivat myös kieliä vakavasta, piilevästä terveysongelmasta.

Vain neljä kymmenestä gynekologista kysyi seksielämän vaikeuksista ja vain joka kolmas otti puheeksi tyydytyksen tai kiinnostuksen seksiin. Naiset tuntevat vaikeuksien takia huolta, häpeää ja syyllisyyttä, joten nainen ei mielellään ota ongelmia puheeksi vaan kärsii mieluummin hiljaisuudessa.

Ongelman laajuutta ei voi vähätellä, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan kolmannes nuorista ja keski-ikäisistä naisista ja puolet iäkkäämmistä naisista kärsii seksielämän ongelmista kuten haluttomuudesta, yhdynnän aikaisesta kivusta ja nautinnon puutteesta.

Kyselyn tuloksia esitellään tuoreessa Journal of Sexual Medicine -julkaisussa.

Lähteet: Yle Tiede