Korealaistaustainen Jim Yong Kim nousemassa Maailmanpankin johtoon

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on nimittänyt korealais-amerikkalaisen Jim Yong Kimin ehdokkaaksi Maailmanpankin johtoon. Hän on aiemmin toiminut amerikkalaisen Dartmouthin eliittiyliopiston rehtorina. Maailmanpankin johtokunta äänestää vielä asiasta.

Ulkomaat

Jim Yong Kimin nimitystä pidetään yllätyksenä. Obama kuitenkin sanoo, että Kimillä on tarvittavaa kehitysyhteistyökokemusta, mitä tarvitaan järjestön johdossa. Kim on aikaisemmin työskennellyt muun muassa Maailman terveysjärjestön WHO:n HIV/AIDS-osaston johdossa.

Jim Yong Kim syntyi Etelä-Koreassa 1959, mutta muutti vanhempiensa mukana Yhdysvaltoihin jo lapsena. Hän opiskeli Harvardissa ja valmistui lääkäriksi. Hän on myös väitellyt antropologiasta tohtoriksi Harvardissa.

Johtokunta tekee lopullisen valintansa huhtikuussa. Kimin läpimenoa pidetään kuitenkin melko varmana, sillä Yhdysvalloilla on enemmistö äänistä. Perinteenä on ollut, että Yhdysvallat valitsee Maailmanpankin johtajan ja Eurooppa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtajan.

Maailmanpankkiin on nimitetty myös kaksi ehdokasta Kolmannesta maailmasta: Nigerian talousministeri Ngozi Okonjo-Iweala, jota tukevat myös Etelä-Afrikka ja Angola, sekä Kolumbian entinen talousministeri Jose Antonio Ocampo.

Nykyinen Maailmanpankin johtaja Robert Zoellick on aikaisemmin ilmoittanut jättävänsä tehtävän viisivuotisen kauden päätteeksi kesäkuun lopussa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP