yle.fi-etusivu

Tekijänoikeusjärjestö: Yksityisten kunto-ohjaajien musiikki usein luvatonta

Yli puolet yksityisistä tanssi- ja kunto-ohjaajista käyttää luvatonta musiikkia, arvioi tekijänoikeusjärjestö Gramex. Freelance-ohjaajat soittavat tunneillaan esimerkiksi iTunes tai Spotify-musiikkipalvelua ilman käyttöoikeuslisenssiä, sanoo Gramexin apulaisjohtaja Leena Pitkänen.

Kotimaa
Eläkeläisiä jumppatunnilla.
Gramex aikoo tänä vuonna jakaa tietoa tekijänoikeusviidakon pelisäännöistä eritoten kuntosaleille sekä tanssi- ja urheiluseuroihin.Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

- Puhutaan tuhansista liikunnanohjaajista ja tanssinopettajista, jotka todennäköisesti tällaisen luvan tarvitsevat. He ovat vaikkapa iTunesista hankkineet musiikkia, kytkevät kannettavan tietokoneensa kaiuttimiin ja soittavat tunnilla kappaleita. Tämä on tyypillinen tilanne, jossa tarvitaan käyttöoikeuslisenssiä, sanoo Pitkänen.

Yksityisyrittäjänä zumbatunteja ohjaava Anna Takala toteaa, että tekijänoikeusasiat voivat helposti unohtua.

- Kun tekee freelancerina keikkaa, niin helposti voi käydä niin, ettei tule ajatelleeksi, että nyt tekijänoikeusmaksuja ei maksa kukaan.

Vakituiselle musiikin maksaa työnantaja

Tekijänoikeuksia valvova Gramex sisarjärjestönsä Teoston kanssa vaatii luvat eli maksua, kun esimerkiksi cd-levyä esitetään julkisesti tai tallennetaan muuhun kuin yksityiskäyttöön.

Vakituisessa työsuhteessa olevan ohjaajan musiikista vastaa yleensä työnantaja. SATS-kuntokeskusten maajohtaja Lauri Hasanen.

- Yrityksenä me hoidamme kaikki kustannukset, mitä tulee niin Gramexin kuin Teostonkin osalta.

Kymmentä kuntokeskusta pyörittävä Hasanen ei paljasta kuluja. Omakustanneohjaaja Takala sanoo köyhtyvänsä luvista muutamia kymmeniä euroja.

- Onhan houkutus aika suuri siihen, että kun maksu on helppo kiertää, niin se on helppoa jättää myös maksamatta.

- Vaiva tekijänoikeusmaksuissa ei ole suuri, mutta ennemminkin kyse on tietämättömyydestä.

Gramex aikoo tänä vuonna jakaa tietoa tekijänoikeusviidakon pelisäännöistä eritoten kuntosaleille sekä tanssi- ja urheiluseuroihin.

- Esimerkiksi netistä ostetuista biiseistä, yksityiskäyttöön ostetuista kappaleista tai itsetehdyistä tallenteista lupia tarvitaan aina enemmän ja enemmän.

Lähteet: Yle Uutiset / Aleksi Hakala