Hyppää sisältöön

Sarjakuva-Finlandia juhlii monimuotoisuutta

Tamperelaiset sarjakuvantekijät ovat erityisen vahvasti esillä Sarjakuva-Finlandia -ehdokkaiden listalla. Mukaan on valittu kymmenen albumia. Finlandia-tunnustuksen saaja julkistetaan toukokuun alussa Tampere kuplii -sarjakuvafestivaalin yhteydessä.

Kuva: Yle / Leena Peltokangas

- Nelihenkinen raati valitsi loppusuoralle päässeet ehdokkaat kustantajien lähettämästä noin 70 albumista, sanoo Tampere Kuplii ry:n puheenjohtaja Kyösti Koskela.

Kotimainen sarjakuvavuosi 2011 oli vahva. Kyösti Koskelan mukaan sarjakuvia julkaistiin jopa 20 prosenttia enemmän kuin keskivertovuonna. Kotimainen sarjakuva juhli viime vuonna myös satavuotista taivaltaan.

- Strippisarjakuvaa on ollut aiemmin paljon ehdolla kärkikymmenikössä, mutta tänä vuonna se loistaa poissaolollaan. Muutama viikoittainen sarja on mukana, mutta ei varsinaista sanomalehtistrippiä, Koskela sanoo.

Kilpailun kotipaikka Tampere on tänä vuonna edustettuja erityisen vahvasti. Mukana on neljä sarjakuvaa, joissa ainakin toinen tekijöistä on Tampereelta. Lisäksi yhden on julkaissut tamperelainen kustantamo.

Historiaa ja siirtotyöläisten kohtaloita

Mukana on jälleen muun muassa pitkän linjan tamperelainen käsikirjoittaja Pauli Kallio Kramppeja & nyrjähdyksiä -albumilla. Toinen Kallion loppusuoralle selvinneistä teoksista on yhdessä Tiitu Takalon kanssa tehty Ottopoikia ja työläistyttöjä, joka on tamperelaisen museokeskus Vapriikin tilaustyö. Se pureutuu kaupungin historiaan.

Muita tamperelaisia ehdokkaita ovat JP Ahosen Villimpi Pohjola sekä Kaihari-palkitun Tommi Musturin Neljäs toivon kirja.

Mukana kisassa on myös Ville Tietäväisen jo paljon julkisuutta saanut Näkymättömät kädet, jota voi nimittää romaaniksi.

- Näkymättömät kädet on laaja, monisäikeinen teos Pohjois-Afrikan siirtotyöläisistä, jotka tulevat Välimeren yli poimimaan meidänkin syömiämme appelsiineja, Kyösti Koskela sanoo.

- Teos on sen verran rankka, että sen luettuaan appelsiinit eivät enää maistu ihan samalta.

Sarjakuva ei edelleenkään valtavirtaa

Sarjakuva-Finlandian voittaja saa tietysti huomiota, mutta onko ehdokkuudellakin merkitystä?

- Ainakin toivoisin että on. Sarjakuva on edelleen melko marginaalisessa asemassa. Jokainen näistä teoksista kannattaisi lukea, mutta jos yhteen tarttuu, niin olkoon sitten voittajaan, sanoo Tampere Kuplii ry:n puheenjohtaja Kyösti Koskela.

Koskelan mukaan suomalaisuus näyttäytyy kilpailutöissä monimuotoisena.

- Mukana on paljon tekijöitä, jotka katsovat maailmaa eri näkökulmista. Monimuotoisuus ja monipuolisuus on kilpailussa tärkeä piirre, Kyösti Koskela sanoo.

Tänä vuonna voittajan valitsee tamperelaissyntyinen näyttelijä Armi Toivanen. Tunnustuspalkinnon saaja julkistetaan toukokuun 4. päivä.

Ehdolla oleviin teoksiin voi käydä tutustumassa esimerkiksi kilpailun nettisivuilla.