Vanhat tietokoneet pääroolissa retropelitapahtumassa

Vaasassa järjestetty retropelitapahtuma keräsi vanhoista tietokonepeleistä ja pelikonsoleista kiinnostuneet yhteen kolmannen kerran. Tapahtuman järjesti Vaasan yliopiston ja ammattikorkeakoulun retropelikerho Pelikasetti.

Vaasan yliopisto
Retropelitapahtuma Vaasassa
Yle Pohjanmaa / Tuomo Rintamaa

Tapahtuman tarkoitus on tuoda näytille viime vuosituhannelta peräisin olevia pelikonsoleita ja kotitietokoneita, sekä näille laitteille suunniteltuja pelejä. Esillä olivat muun muassa Commodore 64, NES, SNES, MSX2, Amstrad CPC, Amica 1200, Amica 500 ja Sega saturn.

- Vuonna 2007 puhuimme opiskelijoiden kanssa yliopistolla että olisi mukava pelata vanhoja pelejä. Lopulta päädyimme sitten perustamaan oman retropelikerhon, jossa jäseniä on tällä hetkellä nelisenkymmentä, sanoo Olli Raatikainen Vaasan yliopistosta.

- Tapahtumassa esillä olevat laitteet ovat kerhomme jäsenten omista kokoelmista, itse toin seitsemän laitetta. Erään kerhomme jäsenen kokoelmista löytyy jopa kolmekymmentä laitetta, Raatikainen toteaa.

Pelintekemisestä ammatti

Tapahtumassa vieraillut Toni Puronvarsi katseli retrolaitteistoa haikeana:

- Muistot palaavat mieleen, kun silloin nuoruudessa tuli pelattua näillä laitteilla ja täällä on vielä paljon enemmän mitä silloin edes näki, tämä on oikea pelaajan taivas.

Puronvarsi löysi ammatin pelialalta, kun pelaamisen ohella myös pelien suunnitteleminen alkoi kiinnostaa.

- Valmistuin Vaasan yliopiston multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän koulutusohjelmasta filosofian maisteriksi, josta sain eväitä pelien suunnittelemiseen, vaikka varsinaista pelintekemistä siellä ei opetettukaan.

Oppeja Puronvarsi soveltaa nyt suomalaisen peliteollisuuden ehkä tunnetuimman yrityksen Rovion palveluksessa.

- Sain nimeni uuden Angry Birds Space -pelin tekijätietoihin, Puronvarsi sanoo lopuksi.

Lähteet: Yle Pohjanmaa